7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneKomst van McDonald’s in Walsberg houdt ook gemoederen van Deurnese politiek bezig

Komst van McDonald’s in Walsberg houdt ook gemoederen van Deurnese politiek bezig

De mogelijke komst van een vestiging van McDonald’s aan de Milhezerweg in Deurne houdt ook de gemoederen van lokale politici bezig. DeurneNU heeft samen met DOE!, PGP en de VVD een motie ingediend om bij het college aan te dringen op een grondige controle van het bestemmingsplan en het laten uitvoeren van een verkeersimpactanalyse.

Eerder heeft Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) ook al raadsvragen gesteld naar aanleiding van de bezorgdheid van inwoners van de wijk Walsberg over een McDonald’s op de plek waar nu nog Zaal van de Putten is gevestigd.

Drive Thru
Op het terrein waar een horecabestemming en vergunning op rust, wil de fastfoodketen volgens hun ontwerptekeningen een vestiging met een McCafé en een Drive Thru realiseren. Klanten die met de auto komen, moeten volgens het ontwerp dan via de Langstraat in en uitrijden om hun bestelling door te geven en op te halen.

In de bouwplannen valt te lezen dat de in- en uitrit hiervoor al zijn vergund door middel van een beschikking omgevingsvergunning. Hetzelfde geldt voor het parkeerterrein op twee percelen achter het terrein van Zaal Van de Putten, waar in totaal 61 parkeerplekken moeten komen.

Gasstation verplaatsen
Om de bouw van de McDonalds-vestiging mogelijk te maken, moet het oude pand van Zaal Van de Putten worden gesloopt. Ook is de bedoeling dat het gasstation op het naastgelegen perceel verhuist, zodat daar ook ruimte ontstaat voor de parkeerplaatsen van het fastfoodrestaurant.

In de motie van DeurneNU, DOE, PGP en VVD benadrukken de partijen dat zij vrezen voor een aanzuigende werking op verkeer, die een McDonald’s op die plek zou veroorzaken. “De verkeersveiligheid op de voorgestelde locatie is nu al zeer penibel met een drukke op- en afrit naar de N270 en de vele (basis)schooljeugd die hier fietst”, aldus de vier fracties.

Verkeersintensiteit
Ook het college van burgemeester en wethouders heeft eerder gemeld grote zorgen te hebben over de verkeersafwikkeling, verkeersveiligheid en -overlast die een toename van de verkeersintensiteit door een McDonald’s op deze locatie met zich meebrengt.

Daarbij gaf het college tegelijkertijd aan zich te moeten houden aan de vastgestelde regels en normen van het bestemmingsplan: “Daaraan zal de vergunningsaanvraag dan ook zorgvuldig worden getoetst.” DeurneNU, DOE, PGP en VVD zeggen zich te realiseren dat vastgestelde regels en normen niet veranderd kunnen worden en dat er met een zuivere blik naar de vergunning moet worden gekeken, maar dat ze de zorgen van de inwoners van Walsberg delen en deze plek voor een fastfoodrestaurant ongeschikt vinden.

Grondige controle
De vier partijen willen daarom dat er een grondige controle van het bestemmingsplan wordt uitgevoerd: “Dit, om te bepalen of in dit specifieke geval de vestiging van een fastfoodrestaurant op deze locatie toegestaan is.”

Verder willen ze dat er een verkeersimpactanalyse wordt gestart door de projectontwikkelaar die namens McDonald’s Nederland optreedt. Die moet de effecten van de voorgestelde vestiging op de verkeersdruk en veiligheid in de wijk gaan onderzoeken. Ook willen de fracties dat de gemeenteraad en bewoners regelmatig worden geïnformeerd bij nieuwe ontwikkelingen.

Protestactie
De motie staat voor dinsdag op de agenda van de gemeenteraad. Dorpsraad Walsberg heeft buurtbewoners en andere tegenstanders van een mogelijke McDonald’s opgeroepen om op die avond rond 19.30 uur samen te komen op de Markt voor het gemeentehuis voor een protestactie. De actievoerders willen dan een petitie aan het college aanbieden, die online inmiddels meer dan 1.300 keer is ondertekend.

Lees ook:

Foto: Van der Linde Architecten/Trovis Architectuur

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen