15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneGebrek aan personeel en hoge energierekening nekken Potdeksel: ‘Ik vrees voor 15.000...

Gebrek aan personeel en hoge energierekening nekken Potdeksel: ‘Ik vrees voor 15.000 euro per maand’

Met pijn in haar hart heeft Marjo van Hoek besloten om haar horecazaak aan de Markt in Deurne op dinsdag voortaan te sluiten. De hoge energiekosten en het gebrek aan goed personeel noodzaken haar om de deuren van de Potdeksel op die dag voorlopig gesloten te houden.

Dat was geen makkelijke beslissing voor Van Hoek: “Dat was best wel moeilijk maar dit is de enige manier om de planning rond te krijgen en het nog een beetje betaalbaar te houden. Zo’n dag dat je niet open bent, scheelt hopelijk in de energiekosten. Ik ga komende week bijhouden wat het energieverbruik is op een dag dat we geopend zijn en dat vergelijken met de dinsdag dat we gesloten blijven.”

15.000 euro per maand
Ze houdt haar hart vast voor de komende periode als het gaat om de energiekosten: “Ik betaalde voorheen 3.200 euro per maand aan energie en dat is ondertussen nu al 7.500 per maand. Op 7 november krijg ik het nieuwe bedrag te horen en wetende dat de elektriciteit dubbel zo duur wordt en het gas bijna dubbel zo veel gaat kosten, vrees ik dat ik ga uitkomen op een energierekening van 15.000 euro per maand.”

‘Erger dan coronatijd’
Of het sluiten van de deuren op dinsdagen genoeg is voor Marjo om deze crisis door te komen, blijft de vraag. “Ik vind het op dit moment eigenlijk nog erger dan in de coronatijd toen de horeca ook al hard werd getroffen. Maar er is nu gewoon nog meer onzekerheid omdat je niet weet waar het naar toe gaat”, legt Van Hoek uit.

Personeelstekort
Het probleem is volgens haar nu ook tweeledig met aan de ene kant de hoge energieprijzen maar aan de andere kant ook het personeelstekort. Dat is volgens Marjo niet alleen te wijten aan de coronaperiode: “Veel mensen herinneren zich dat niet meer maar ook voor corona hadden we al moeite om goed personeel te vinden. Dat heeft denk ik meer te maken met de vergrijzing en ook het groeiend aantal mensen dat parttime werkt. Als er morgen bij wijze van spreken een blik wordt opengetrokken met goed kwalitatief personeel, dan ga ik meteen ook weer op dinsdag open.”

Zuinig met energie
Maar dan is voor Van Hoek het probleem van de hoge kosten voor gas en elektra nog niet opgelost. “Natuurlijk springen we nu al extra zuinig om met energie maar ik kan niet van mijn koks verwachten dat ze tussen elk gerechtje door het gas uitdraaien om het een paar minuten later weer aan te moeten steken. Dan zetten we het wel op een laag niveau en wanneer het kan, zetten we het gas meteen uit”, vertelt Marjo.

Doorberekenen
Veel grote bedrijven die zich in een monopolistische situatie bevinden, berekenen de prijsstijgingen gewoon door aan de klanten; iets dat voor Van Hoek geen optie is en wat ze haar klanten ook niet wil aandoen. “Ik kan niet ineens absurd hoge bedragen rekenen voor eten en drinken, ook al heb ik dan zelf wel absurd hoge energiekosten. Als ik alles gewoon zou doorberekenen, houd ik geen klant meer over.”

Zomer
Dat zou ook wel het laatste zijn wat ze wil: “Het liefst ga ik zo snel mogelijk ook weer op dinsdag. In de zomer gaan we sowieso ook weer open op dinsdagen, dat hoort erbij met de hele sfeer op de Markt en bovendien hoeven we dan ook niet de verwarming aan te zetten. Dat scheelt al weer”, zegt Van Hoek.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen