23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneGedichtenproject brengt creativiteit in Deurnenaren naar boven

Gedichtenproject brengt creativiteit in Deurnenaren naar boven

Een paar maanden geleden riep Marlon Tielemans, bekend van onder andere de coronaverhalenbundel, alle Deurnenaren op een gedicht te schrijven dat gaat over hun gemeente. Dit leverde meer dan honderd inzendingen op met thema’s als cultuur, natuur, maar bijvoorbeeld ook de Deurnese horeca.

Tielemans, bedenker en uitvoerder van het project, is blij verrast met de grote animo. “Ik heb de afgelopen tijd op verschillende plekken workshops gegeven, zoals op scholen, Het Rijtven en bij het Taalcafé Deurne. Dat leverde enthousiaste reacties op. Sommige instanties willen zelfs een muur op hun eigen terrein gebruiken om een gedicht op te zetten.”

Dat is iets wat later verder uitgewerkt wordt. Eerst komt er een selectie van de gedichten op straatmeubilair te staan. Het gaat om de vele rustbankjes en picknicktafels die zich, verspreid over de gemeente, bevinden op bestaande fiets- en wandelknooppunten.

Lastige keuze
De jury, bestaande uit een taalkundige, een gemeentevertegenwoordiger, een gedichtenschrijver en Tielemans zelf, maakt binnenkort een keuze uit alle inzendingen. “Van ongeveer dertig gedichten maken we plaquettes die we plaatsen op de bankjes. Alle overige komen in ieder geval online beschikbaar.”

Het uitzoeken welk gedicht het beste op welke plek past, is nog een hele puzzel. “Samen met iemand van de gemeente gaan we bepalen wat waar komt. Een gedicht over Grard Sientje bijvoorbeeld komt in de buurt waar hij woonde. Een gedicht over de natuur in De Peel plaatsen we dichtbij het natuurgebied.”

‘Soms zitten hier jongeren te chillen,
door hun telefoon vergezeld,
en willen ze hun honger stillen,
is er zo een pizza besteld’
‘Soms zitten hier jongeren te chillen,
door hun telefoon vergezeld,
en willen ze hun honger stillen,
is er zo een pizza besteld’

Er komen straks speciale wandel- en fietsroutes die mensen langs de gedichten leiden. Hierbij wordt ook rekening gehouden met mensen die slecht ter been zijn. “Rondom verzorgingstehuizen bijvoorbeeld maken we miniroutes.” Het is de bedoeling dat de gedichtenroutes verdeeld zijn over de hele gemeente Deurne.

Van filmfestival tot ijsjes eten
“De onderwerpen waarover de inzendingen gaan, zijn heel divers. Mensen schrijven bijvoorbeeld over nieuwe buren, de Nacht van Het Witte Doek en over een ijsje eten op de Markt. Veel gedichten beschrijven de gevoelens die Deurnenaren hebben over hoe het is om hier te wonen.”

Naast de uitingen op bankjes, worden sommige gedichten ook op papier uitgebracht. Als toevoeging hierbij komt historische informatie over bepaalde plekken in Deurne. Tot slot worden er ook posters gedrukt met verzen erop. Deze komen te hangen bij de Deurnese horeca, maatschappelijke organisaties of bij mensen thuis voor het raam.

Tot 1 juli kunnen creatievelingen nog gedichten inzenden naar het mailadres gedichtendeurne@gmail.com. Voor het einde van het jaar komen de schrijfsels in de openbaarheid.

Foto’s: Marlon Tielemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen