12.2 C
Deurne
zaterdag 24 mei 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGeen F-35’s naar Vredepeel, maar wel groter laagvlieggebied voor helikopters in de...

Geen F-35’s naar Vredepeel, maar wel groter laagvlieggebied voor helikopters in de Peel

Er gaan geen F-35’s vliegen vanaf Vliegbasis De Peel. Deze gaan als het aan Defensie ligt naar Lelystad Airport. Er komt in Vredepeel ook geen zogeheten ‘dirtstrip’ om te oefenen met landen en opstijgen vanaf een onverharde baan. Defensie wil in de Peel wel het al bestaande laagvlieggebied voor helikopters uitbreiden.

Dat blijkt uit de Ontwerpnota Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie (NPRD), die vrijdag bekend werd gemaakt. Hierin staan de voorkeurslocaties van 57 ruimtebehoeften vermeld. Het gaat het om plaats voor kazernes, opslagplaatsen, laagvlieggebieden, oefenterreinen en jachtvliegtuigen

Meer activiteiten
De extra ruimte is volgens Defensie nodig in verband met de huidige verhoudingen in de wereld en de dreiging van Rusland: “De krijgsmacht moet ons grondgebied en dat van onze bondgenoten kunnen verdedigen. Nu meer dan ooit. Meer activiteiten betekent dat er meer ruimte nodig is: om te oefenen, voor infrastructuur, munitieopslag en nieuwe of aangepaste vergunningen.”

Voor de Peel betekenen de plannen van Defensie dat het bestaande laagvlieggebied in de Peel wordt uitgebreid. Het gebied dat nu van Venlo tot Neerkant loopt, wordt vergroot in westelijke richting naar Asten en Someren, tot de spoorlijn bij Heeze. De grotere zone blijft beperkt tot het gebied ten zuiden van de A67.

Radars
De noodzaak voor uitbreiding van het laagvlieggebied is volgens Defensie nu ook duidelijk zichtbaar in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: “De Russische inval en het vele gebruik van luchtdoelraketten daar, laat zien dat laagvliegen noodzakelijk is.” Laagvliegen met helikopters maakt het moeilijker voor de vijand om de toestellen te zien met hun radars. Om dit goed te kunnen oefenen zijn er volgens Defensie meer oefengebieden nodig met verschillende landschappen, zoals zandvlakten, verstedelijkt gebied en kustgebieden.

Daarnaast zijn er extra gebieden nodig om de toegenomen laagvlieguren over te verdelen. “Piloten moeten laag kunnen vliegen om niet op te vallen. Dit vraagt om speciale training. Defensie heeft 1.378 laagvlieguren per jaar, maar heeft er 2.500 nodig. Ook is er meer variatie in de laagvlieggebieden nodig om piloten goed te trainen”, aldus Defensie.

Acht nieuwe gebieden
Naast de uitbreiding van het laagvlieggebied in de Peel komen er acht nieuwe laagvlieggebieden bij, verspreid over de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Mensen die het niet eens zijn met de plannen in het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) en het planMER kunnen van 28 mei tot 9 juli een zienswijze indienen via nprd.inspraak.defensiedichtbij.nl.

Defensie houdt een aantal online informatiebijeenkomsten over de voornemens tot uitbreiding. Op donderdag 5 juni vindt van 11.00 tot 12.00 uur het webinar plaats waarin wordt gesproken over de laagvlieggebieden voor helikopters. Een overzicht van alle online informatiemomenten vind je op de website van Defensie.

Na de informatiebijeenkomsten en zienswijzeperiode schrijft defensie een reactie in een Nota van Antwoord. Op basis van de ingediende zienswijzen kan het kabinet besluiten het Ontwerp op elementen aan te passen. De regering neemt eind dit jaar een definitief besluit over de voorkeurslocaties. De start en oplevering zal naar verwachting tussen 2026 en 2040 plaatsvinden.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen