20.6 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneGeen renovatie De Wiemel maar nieuw zwembad op andere locatie in Deurne

Geen renovatie De Wiemel maar nieuw zwembad op andere locatie in Deurne

Zwembad De Wiemel aan de Molenstraat in Deurne wordt niet gerenoveerd als het aan B&W ligt. Zij zien na veel onderzoek als enige mogelijkheid: “een nieuw zwembad op een nieuwe locatie”.

De afgelopen jaren zijn drie scenario’s voor de zwemvoorziening in Deurne uitgebreid tegen het licht gehouden, geeft wethouder Tom Oomen aan: “Alle mogelijke scenario’s zijn de afgelopen jaren zorgvuldig uitgewerkt om de juiste keuze te kunnen maken. Zowel inhoudelijk, juridisch, financieel als fiscaal zijn de scenario’s uitgebreid onderzocht.”

Duurzaamheid
De keuze moest worden gemaakt uit: renovatie van het huidige zwembad, nieuwbouw op dezelfde plek of nieuwbouw op een andere locatie. Scenario één en twee zijn volgens B&W niet reëel. “De kosten van nieuwbouw zijn hoger dan de kosten van renovatie. Renovatie vraagt echter ook om een flinke investering waarbij het bestaande en verouderde zwembad uiteindelijk niet volledig aan de huidige wensen en eisen gaat voldoen. Zeker niet wat betreft duurzaamheid. De houdbaarheid is dan maximaal 20 jaar”, legt Oomen uit.

Logisch keuze
Daarom is er volgens het college maar één logische keuze; een nieuw zwembad op een andere locatie. “Nieuwbouw gaat langer mee, kan wel aan de wensen voldoen en kan over een langere termijn worden afgeschreven. Het effect in de begroting is daarom relatief beperkt. Bij nieuwbouw op de huidige locatie zijn er diverse belemmeringen wat ‘technisch kan’ en wat ‘procedureel mag’. Daarom ligt vervangende nieuwbouw aan de Molenstraat 50A niet voor de hand”, zegt wethouder Oomen.

Bijkomend voordeel
Dit scenario heeft volgens hem nog een bijkomend voordeel: “Bij nieuwbouw op een andere locatie is het feit dat het huidige zwembad open kan blijven tot de nieuwe zwemvoorziening gereed is. De zwemlessen van de Deurnese kinderen kunnen dan gewoon doorgaan.”

Nieuwe inzichten
Een jaar geleden oordeelde het gemeentebestuur nog dat er het best kon worden gekozen voor een nieuw zwembad op de huidige locatie maar verder onderzoek zou nu uitwijzen dat de aanleg van een nieuw bad op een andere locatie gunstiger is. “Deze zorgvuldige aanpak heeft voor enige vertraging gezorgd. Dat komt onder meer door nieuwe inzichten over wet- en regelgeving tijdens het proces en ontwikkelingen in de markt”, verklaart wethouder Tom Oomen.

Zwemverenigingen
Het huidige zwembad en het terrein is eigendom van Laco. “Ook het belang van de betrokken, zoals de exploitant en de zwemverenigingen, is meegenomen in het proces”, benadrukt Oomen. De afspraken tussen Laco en de gemeente eindigen in 2023 en er is nog onzeker wat de exploitant dan met het bad wil doen. Ook is nog niet duidelijk of en hoe Laco eventueel wordt betrokken bij de aanleg van een nieuw zwembad.

6,8 miljoen
Het is nu aan de gemeenteraad om te plan verder uit te werken. Op donderdag 13 oktober wordt het voorstel voor het nieuwe zwembad in de raadscommissie besproken. Alle rapporten en bijlagen zijn hiervoor inzichtelijk en worden tijdens de vergadering toegelicht. Hiervoor zijn ook de belanghebbenden partijen, zoals de exploitant en de zwemverenigingen, uitgenodigd. Hierbij wordt ook gekeken naar het bedrag van 6,8 miljoen euro dat is uitgetrokken voor het nieuwe zwembad. Uiteindelijk volgt een raadsvoorstel op basis waarvan een besluit wordt genomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen