11.7 C
Deurne
dinsdag 28 juni 2022
Home- DeurneGeen taxusinzameling in Deurne dit jaar door te hoge kosten

Geen taxusinzameling in Deurne dit jaar door te hoge kosten

Stichting Taxus Taxi zal dit jaar geen snoeisel inzamelen door de te hoge kosten hiervan. Dit komt doordat de bedrijven die de overblijfselen van de plant verwerken op dit moment dure tarieven hanteren. Daarnaast liggen deze bedrijven door de gevolgen van corona regelmatig stil.

De stichting die in Deurne al 15 jaar taxus-afval inzamelt, heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de inzameling een jaar over te slaan en pas in 2023 opnieuw te beginnen met het ophalen van het snoeisel. “Wij vinden het erg vervelend dit nieuws te moeten brengen. Zeker voor de mensen die ons al jaren steunen en hun snoeisel altijd met de grootste zorg aanbieden”, vertelt Werner Toonen, coördinator van Stichting Taxus Taxi.

Kruidendrogerij
Jaarlijks nemen tienduizenden mensen in de regio deel aan de taxusinzameling om zo hun steentje bij te kunnen dragen in de strijd tegen kanker. Nadat het snoeisel is opgehaald wordt het taxus groen afgeleverd bij een kruidendrogerij die het snoeisel droogt en gereed maakt voor transport naar het buitenland.

Energieprijzen
Dit drogen van het taxussnoeisel is onder meer de reden dat er dit jaar een kink in de kabel zit, legt Toonen van de organisatie uit: “Voor het drogen van het taxusmateriaal is veel energie, waaronder gas nodig. De prijzen voor energie zijn het afgelopen jaar zo explosief gestegen dat het drogen vele malen duurder is geworden. Maar ook andere kosten, zoals die voor transport zijn enorm gestegen. Dit maakt het voor de stichting dit jaar niet haalbaar de inzameling op te zetten.”

China
Naast de gestegen kosten, zijn ook de problemen in China van invloed op de inzameling. Nadat het taxussnoeisel is gedroogd gaat het voor extractie van de werkzame stof naar onder andere China. Doordat fabrieken daar voor lange periodes stil liggen is de mogelijkheid om te extraheren zeer beperkt op het moment. “Dit zorgt ervoor dat de fabrieken de nieuwe aanvoer van het snoeisel simpelweg niet kwijt kunnen”, zegt Werner Toonen.

Voldoende voorraad
Een belangrijk punt dat door de stichting wordt aangehaald, is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. “Er ligt altijd een bepaalde voorraad van het medicijn dat gewonnen wordt uit het taxussnoeisel opgeslagen. Dat er in 2022 geen inzameling plaatsvindt heeft geen effect voor de mensen die het medicijn nodig hebben. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de inzameling in 2023 gewoon plaats zal moeten en gaat vinden. De voorraad is natuurlijk niet oneindig”, legt Toonen van Stichting Taxus Taxi uit.

Jaarlijks vraagt Stichting Taxus Taxi haar donateurs om een donatie te doen in de vorm van taxussnoeisel. Hoewel dit jaar de inzameling niet doorgaat, kan de stichting een donatie harder gebruiken dan ooit, geeft Toonen aan: “Dat wij niet inzamelen scheelt aanzienlijk in de kosten, maar een stukje hiervan blijft toch doorlopen. Om te waarborgen dat wij volgend jaar weer kunnen starten, is een kleine financiële bijdrage dan ook meer dan welkom. De strijd tegen kanker wordt onverminderd doorgezet.”

Wil je een donatie doen? Dit kan via www.taxustaxi.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen