6 C
Deurne
woensdag 30 november 2022
Home- DeurneGeen WK-tickets voor Deurnese pumptrackers maar wel goede hoop op eigen baan...

Geen WK-tickets voor Deurnese pumptrackers maar wel goede hoop op eigen baan in Deurne

Het is een sport die nogal wat van je vraagt; een goede conditie, behendigheid en stalen zenuwen. Pumptrack, waarbij je op een BMX-fiets met pompende bewegingen en zonder te trappen je voortbeweegt over een asfaltbaan vol kombochten en bulten.

Jeffrey Bignell en Joris van den Eijnden uit Deurne deden afgelopen weekend mee aan het Redbull UCI World Championships Pumptracker Qualifier in Eindhoven. Hoewel ze hun mannetje stonden tegenover het internationaal deelnemersveld met rijders uit België, Duitsland, Frankrijk, Letland en Polen, wisten ze geen plaatsen te bemachtigen waarmee ze door konden naar het Wereldkampioenschap Pumptrack in Chili.

Jonkies
Toch is Bignell niet ontevreden: “In de kwalificatie was ik 13de van de 52 deelnemers. In mijn tweede knock-out ronde ging ik er uit tegen de nummer 4 van de kwalificatie uit Letland. In mijn tweede knock-out ronde stond ik alleen nog maar tussen de jonkies. Ben supertevreden over de race.”

Wereldkampioen
De uit Deurne afkomstige Jeffrey Bignell is een opvallende deelnemer in het veld van de pumptrackers met zijn leeftijd van 51 jaar. Hij is een sporter in hart en nieren en werd twintig keer Nederlands kampioen skiën op het onderdeel ‘freestyle moguls’ en hij werd jaren geleden wereldkampioen BMX voor 16-jarigen.

‘Er vroeg bij’
Zelfs al toen zijn ouders in de Molenstraat in Deurne vroeger nog een videotheek runde, had hij al een fietscrossbaan op het terrein achter het bedrijf gemaakt waarop hij kon oefenen. “Ik was er heel vroeg bij in de BMX-wereld en het fietscrossen en het grappige is dat ik er nu ook heel vroeg bij ben met pumptrack want het is volgens mij pas het derde WK dat nu georganiseerd wordt”, vertelt Bignell.

Pompbewegingen
Die nieuwe sport gaat de Deurnese sportman ook niet verkeerd af: “Ik ben een tijdje geleden in Sittard Nederlands kampioen pumptrack geworden, dat was supergaaf om aan mee te doen”. De sport wint volgens Bignell snel aan populariteit. “Je moet het zien als een geasfalteerde minicrossbaan met heel veel bulten en korte bochten en je trapt eigenlijk heel weinig, dat doe je alleen bij de start om op gang te komen. Daarna zorg je dat je door je armen en benen te buigen en te strekken pompbewegingen maakt die ervoor zorgen dat je uiteindelijk dus heel veel snelheid kunt maken”, legt Jeffrey uit.

Pumptrack bij ziekenhuis
Hij hoopt dat er snel ook zo’n pumptrackbaan in Deurne komt. “We zijn met de gemeente Deurne daarover in gesprek en we zijn al best een eind. Het ziet er naar uit dat als die baan ergens gaat komen, dat het bij oude skatebaantje is bij het Elkerliek ziekenhuis. Die is eigenlijk afgeschreven en moet vernieuwd worden. En dan zou het een combinatie worden van een nieuwe skatebaan met een pumptrack”, vertelt Bignell.

Chili
Bij de wedstrijd in Eindhoven werd de Deurnese pumptracker afgelopen zaterdag uiteindelijk 15de, de Fransman Anaia Istil en de Belgische Aiko Gommers gingen er vandoor met een betaald ticket voor het WK Pumptrack in Chili. De twee eerst geplaatsten krijgen de reis vergoed, de nummers twee, drie en vier bij zowel de mannen als de vrouwen plaatsen mogen ook naar het WK, maar moeten de reis zelf bekostigen.

Foto: Facebook Jeffrey Bignell

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen