11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- HelenaveenGeit doodgebeten in Mariapeel; mogelijk werk van een wolf

Geit doodgebeten in Mariapeel; mogelijk werk van een wolf

Een geit uit een kudde die voor Staatsbosbeheer het terrein in de Mariapeel bij Helenaveen begraasde, is zondag dood aangetroffen. Het dier is mogelijk doodgebeten door een wolf, maar dat kan pas na verder onderzoek met zekerheid worden vastgesteld.

“We hebben op dit moment in elk geval geen informatie over een permanent verblijvende wolf in dat gebied, alleen DNA-onderzoek kan daar uitsluitsel over geven”, legt coördinator Glenn Lelieveld van Wolvenmeldpunt uit.

Bijtwond
De oude verzwakte geit is aangevallen door een ander dier, maar dat hoeft volgens Lelieveld niet per se een wolf te zijn: “Als het gaat om een bijtwond in de hals van het dier die meteen dodelijk is, zie je vaak dat het om een wolf gaat maar je weet het alleen zeker met DNA-onderzoek. Het kan ook flinke vos zijn geweest of een hond die dit vaker heeft gedaan en weet hoe hij effectief moet aanvallen.”

In de regio zijn eerdere vermoedens geweest van dieren die waren doodgebeten door een wolf. In april van dit jaar werd in Neerkant een ponyveulen aangevallen. Voorbijgangers meenden toen eerder een wolf in de buurt te hebben gezien en de eigenaar dacht dat de moeder van het veulen de wolf had verjaagd.

Verder werden er ook in de Mariapeel begin vorig jaar een ree en twee geitjes doodgebeten. Het jaar daarvoor werden twee schapen in Helenaveen dodelijk verwond.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO), BIJ12 en BNR hebben samen een vijfdelige podcastserie gemaakt over de wolf in Nederland. Alle afleveringen van ‘De kwestie wolf’ kun je beluisteren via bnr.nl/podcast/dekwestiewolf.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen