17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneMinister De Jonge kent bijna 9 ton toe aan Deurne voor versnelde...

Minister De Jonge kent bijna 9 ton toe aan Deurne voor versnelde bouw van 76 woningen

Deurne is één van de 145 gemeenten die een bijdrage ontvangt uit de Startbouwimpuls (SBI), waarmee de bouw van ruim 31.000 nieuwe woningen in ons land versneld van start kan gaan.

Het gaat in onze gemeente om de bouwprojecten Spoorzone-Midden en Derpsestraat, waarvoor Deurne 890.000 euro krijgt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit maakte minister Hugo de Jonge maandag bekend tijdens de Dag van de Volkshuisvesting.

Niet ‘on hold’
“Goed nieuws”, zegt wethouder Marinus Biemans van ruimte, wonen en buitengebied. “Dit houdt concreet in dat 76 woningen niet vertragen of ‘on hold’ worden gezet.” Het geld dat Deurne krijgt is bedoeld voor de 37 woningen en 15 appartementen in het project Tasveld en de 24 appartementen op de hoek Lage Kerk/Toon Kortoomslaan, met de ontsluiting aan de Derpsestraat.

Minister Hugo de Jonge legt uit dat het door de gestegen rente en bouwkosten moeilijker is geworden om nieuwe woningen te bouwen: “Met de extra financiële steun aan gemeenten door de Startbouwimpuls, maken we de opdracht waar om met meer tempo en meer regie, te blijven doorbouwen aan meer betaalbare woningen. Met deze bijdrage kan de bouw op al vergunde locaties toch van start gaan.”

Versnellen
Ook wethouder Biemans ziet dat er zonder de Startbouwimpuls zwaar weer dreigt voor de bouwprojecten: “De economische omstandigheden zijn de afgelopen tijden flink veranderd en daardoor dreigt woningbouw stil te vallen, terwijl we juist willen versnellen. Door deze impuls gaan de ontwikkelaars wel starten in uiterlijk 2024/25 met de bouw en moet minimaal 50 procent betaalbaar zijn.”

Dat is volgens minister De Jonge precies het doel van de Startbouwimpuls: “Projecten die door de moeilijkere bouwomstandigheden dreigen te stagneren, weer vlot trekken. Snel bouwen wat vergund is én snel vergunnen wat op korte termijn gebouwd kan worden. Zo helpen we om de dip in de woningbouw te beperken en sneller te herstellen.”

Uiterlijk 2025
Van de 362 projecten die een bijdrage krijgen uit de Startbouwimpuls, starten er 24 nog dit jaar. De rest gaat volgend jaar van start en de laatste volgen uiterlijk in 2025. De projecten in Deurne staan voor het derde kwartaal van 2024 gepland. Voor de Startbouwimpuls is in totaal 300 miljoen euro geïnvesteerd. Per woning wordt gemiddeld een bijdrage van 10.000 euro beschikbaar gemaakt.

Ook in andere gemeenten in de regio is geld toegekend aan een aantal bouwplannen. Helmond krijgt 3.122.386 euro voor de in totaal 265 woningen die er bij de projecten Wonen op Suyt en Winkelplein West moeten komen. Voor de 82 huizen die worden gebouwd bij de projecten Gerarduskerk, Het Blazoen en Virmundtstraat 13 ontvangt gemeente Gemert-Bakel 909.432 euro en gemeente Asten krijgt uit de Startbouwimpuls 78.650 euro voor twaalf nieuwe woningen aan de Prins Bernhardstraat 38-40.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen