7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneGeldboete en voorwaardelijke rijontzegging voor Deurnenaar die fietser in Helmond aanreed

Geldboete en voorwaardelijke rijontzegging voor Deurnenaar die fietser in Helmond aanreed

De 28-jarige man uit Deurne die in oktober van vorig jaar op de Europaweg in Helmond door rood reed en vervolgens op een fietser botste, is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een geldboete van 1.500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.

Er kon niet worden bewezen dat de Deurnenaar met zijn telefoon bezig was toen hij met zijn bestelbus de fietser aanreed. De rechter heeft hem daarvan vrij gesproken.

‘Aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’
De verdachte reed de bewuste nacht op de Europaweg in de richting van Eindhoven. Op de kruising met de Boerhavelaan in Helmond botste hij op een overstekende fietser. Het slachtoffer liep onder meer een gebroken sleutelbeen en een lichte hersenschudding op.

Volgens de officier van justitie was er juridisch gezien sprake van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’, omdat de verdachte met zijn mobiele telefoon bezig was en door een rood verkeerslicht reed. Maar de verdachte ontkende dat hij op zijn telefoon bezig was en meende dat het stoplicht op groen stond.

16 seconden rood
De bewuste mobiele telefoon is door de politie onderzocht en daaruit blijkt volgens de rechtbank niet zonder meer dat de verdachte vlak vóór of tijdens de aanrijding met zijn telefoon bezig was. Wel reed de verdachte door een rood verkeerslicht. Uit onderzoek blijkt dat het licht al zeker 16 seconden op rood stond.

Door de onoplettendheid van de Deurnese automobilist en het door een rood licht rijden, ontstond er volgens de rechter een gevaarlijke verkeerssituatie. De fietser had bovendien zijn lichten aan en ook deze had de verdachte niet gezien. Hieruit maakte de rechtbank op dat de verdachte niet oplette toen hij het kruispunt naderde en ook niet toen hij de kruising overstak. Dit rijgedrag kwalificeert de rechtbank daarom als ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend.’

Diverse verkeersovertredingen
Voor soortgelijke verkeersdelicten geldt als richtlijn een geldboete van 1.000 euro en een rijontzegging van 3 maanden. In dit geval weegt mee dat de verdachte eerder is veroordeeld en dat hij in de afgelopen jaren diverse boetes kreeg voor verkeersovertredingen. Daarom heeft de rechtbank de geldboete verhoogd tot 1.500 euro. De verdachte krijgt een voorwaardelijke rijontzegging omdat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn pas gestarte bedrijf. De rechter ziet dit ook als een stok achter de deur om herhaling te voorkomen.

Lees ook: Auto van Deurnenaar (27) in beslag genomen na aanrijding met fietser in Helmond

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen