11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneGemeente Deurne gaat inwoners helpen met nog beter afval scheiden

Gemeente Deurne gaat inwoners helpen met nog beter afval scheiden

Inwoners van de gemeente Deurne krijgen deze week een afvalscheidingskaart in de brievenbus die mensen helpt om nog beter afval te scheiden. De kaart geeft aan welke soort afval in welke afvalbak hoort.

“We proberen het scheiden van afval op deze manier een stuk makkelijker te maken voor onze inwoners”, vertelt Jacqueline Graat, medewerker afval en duurzaamheid bij gemeente Deurne. Toch doen de Deurnenaren het niet verkeerd als het gaat om afval scheiden. In 2019 bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in de gemeente onder de 300 kilo per persoon per jaar aan totaal huishoudelijk afval wordt geproduceerd. Daarmee kwam Deurne twee jaar geleden als beste uit de bus van alle gemeenten in de Provincie Noord-Brabant.

Welke afvalbak
Maar daar valt nog winst te behalen meent de gemeente Deurne, vooral omdat er nog veel mensen zijn die niet goed weten welk afval in welke bak thuishoort. “Veel mensen scheiden al hun glas, het papier en GFT. Maar bij veel producten blijft de vraag: in welke afvalbak mag dit precies?” vertelt Jacqueline Graat.

Handig
Op de afvalscheidingskaart staat een overzicht van verschillende soorten afval en waar het afval hoort, van de restcontainer tot aan de milieustraat. Graat legt uit: “De afvalscheidingskaart geeft een mooi overzicht voor mensen thuis. Handig om in de buurt van de prullenbak binnen te hangen. De mobiele app van Blink gaat nog verder. Met de zoekfunctie kun je specifiek opzoeken wat in welke bak hoort.”

Afvalcoaches
Naast het uitreiken van de afvalscheidingskaart gaat gemeente Deurne in het komend jaar nog meer service bieden richting haar inwoners voor het scheiden van afval. “Zo krijgen alle inwoners de mogelijkheid om een kleine restcontainer aan huis te krijgen, reiken we speciale keukenbakjes uit voor het GFT afval voor wie wil, komt er vier keer per jaar een ophaalservice voor het grof tuinafval en gaan we afvalcoaches inzetten om inwoners nog beter te begeleiden met afval scheiden”, zegt Graat van de gemeente Deurne. In het tweede kwartaal van 2022 komen er ook speciale voorzieningen voor luier- en incontinentiemateriaal in de gemeente Deurne. De gemeente is op dit moment bezig met het bepalen van de locaties van deze voorzieningen.

De afvalscheidingskaart is gratis verkrijgbaar voor alle inwoners van de gemeente Deurne. Mensen die de kaart niet in de brievenbus hebben gekregen, kunnen deze gratis ophalen bij de afdeling Publiekszaken aan de Harmoniestraat 5 in Deurne. Digitaal kun je de afvalscheidingskaart downloaden via deze link.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen