8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneGemeente Deurne gaat schulden van gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire kwijtschelden

Gemeente Deurne gaat schulden van gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire kwijtschelden

De gemeente Deurne wil de schulden van dertig inwoners kwijtschelden die gedupeerd zijn geraakt door de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat heeft wethouder Marnix Schlösser woensdag laten weten in een raadsinformatiebrief.

Het kabinet heeft gemeenten gevraagd om de schulden van gedupeerden kwijt te schelden. Via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is aangegeven dat de gemeenten dit willen doen. Voor de uitvoering hiervan heeft het kabinet een conceptvoorstel gemaakt voor de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen.

Belangrijk
Hoewel deze wet nog niet formeel is aangenomen, vindt het college van Deurne het belangrijk om nu alvast de schulden van dertig inwoners kwijt te gaan schelden. Dat aantal kan in de loop van tijd nog oplopen omdat de Belastingdienst gedurende het jaar nog namen van nieuwe gedupeerden bij de gemeente kan doorgeven. Onder de huidige dertig slachtoffers bevinden zich naar verwachting vier personen met een schuld bij de BSOB of bij Senzer.

Schuldenvrije start
“Het kwijtschelden van schulden geeft de gedupeerde ouders rust, zekerheid en zicht op een nieuwe schuldenvrije start”, geeft wethouder Schlösser aan. Het conceptwetsvoorstel van het kabinet biedt volgens het Deurnese college voldoende houvast om hierop vooruitlopend het besluit te nemen om de schulden kwijt te schelden. Het kabinet heeft aangegeven dat de kosten voor het kwijtschelden van deze schulden worden vergoed.

Op basis van nacalculatie zullen alle kosten die gemeenten maken bij het verlenen van kwijtschelding, gecompenseerd worden. Het gaat hierbij om de bedragen van openstaande vorderingen, inclusief rente en kosten voor incasso. Daarnaast ontvangt de gemeente nog een bedrag voor het uitvoeren van dit proces.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen