11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- NeerkantAnnemieke Leenders start hondengedragscentrum in Neerkant; ‘elke hond is uniek’

Annemieke Leenders start hondengedragscentrum in Neerkant; ‘elke hond is uniek’

Niet alle honden gedragen zich altijd even voorbeeldig. Dat kan aan allerlei dingen liggen weet Annemieke Leenders want iedere hond is uniek voor haar net zoals elk mens uniek is. Samen met haar man is ze aan de Broekstraat 5 in Neerkant nu officieel het hondengedragscentrum Hond & Jij gestart.

Voor Annemieke is het welzijn van de dieren het allerbelangrijkste: “Daarmee bedoelen we, dát wat jouw hond nodig heeft om fijn in zijn of haar vel te zitten en goed te functioneren. Naast een aantal basiszaken zoals eten, drinken en beweging heeft iedere hond zijn eigen specifieke behoeften.”

Eigen tempo
Met die gedachte heeft ze cursussen voor de honden en hun baasjes ontwikkeld die bestaan uit een uitgebreid lesprogramma die richting geven maar waar iedereen van mag afwijken. “Dit klinkt misschien een beetje raar maar met zoveel verschillende honden is het natuurlijk nooit mogelijk om één perfecte cursus te ontwikkelen. Daarom worden al onze oefeningen stapsgewijs aangeboden zodat jij en je hond op eigen tempo de oefeningen kunnen doorlopen”, legt Leenders uit.

Indoorhal
Voor de gedragsconsulten komt Annemiek bij de mensen thuis. Op deze manier vinden die plaats in de eigen vertrouwde thuissituatie wat prettig is voor de baas maar ook de hond.  De opvoedcursussen worden gegeven in het hondengedragscentrum in Neerkant waar Leenders met haar man een koeienstal heeft omgebouwd tot een indoorhal van 600m2. Hierdoor zijn de cursussen niet afhankelijk van het weer en kunnen ze altijd doorgaan.

Persoonlijke begeleiding
Zo’n enorme hal klinkt groot maar de opzet is toch kleinschalig legt Annemiek uit: “Wij hebben er bewust voor gekozen om klein te denken. Wij geloven namelijk in kleinschaligheid en specialisatie. Wij weten hoe belangrijk persoonlijke begeleiding is en hoe lessen in kleine groepjes jouw hond helpen om op een rustige manier te leren. Wij noemen het individuele lessen in groepsverband met maximaal vijf cursisten en hun honden.”

Communiceren
Het lesprogramma bij Hond & Jij bestaat niet alleen uit het leren van oefeningen. “We leren je om te kijken naar je hond en inzicht te krijgen in het gedrag van de hond én zijn of haar manier van communiceren. Dat helpt de eigenaar om de hond te begrijpen en gedrag te herkennen”, vertelt Leenders.

Dierengekken
De passie voor dieren heeft ze van haar vader gekregen, legt ze uit: “Wij zijn in onze familie echte dierengekken. Ik heb het geluk gehad om in het buitengebied te mogen opgroeien, plaats genoeg voor een hele bende dieren. Honden, pony’s, katten, geiten, konijnen, hamsters, het was er allemaal.” Zelf heeft ze ook twee honden, een kruising Jack Russel die luistert naar de naam Dino en een Duitse herder genaamd Nora.

Kynologisch Gedragstherapeut
Na de middelbare school is Annemiek gestart met de opleiding tot paraveterinair en kon ze gaan werken in een dierenkliniek. Ondertussen verdiepte ze zich verder in hondengedrag en in 2007 heeft ze de opleiding tot Kynologisch Gedragstherapeut succesvol afgerond. Ze runt nu het hondengedragscentrum samen met haar man Frank die naast een eigen baan in zijn vrije uren actief is voor Hond & Jij. “Hij zorgt er voor dat ons terrein er altijd netjes bij ligt en mocht er iets kapot gaan, dan heeft hij het in een oogwenk gefikst”, besluit Annemiek Leenders.

Foto: Hond & Jij

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen