11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneGemeente Deurne hijst regenboogvlag als steun voor LHBTI+ gemeenschap

Gemeente Deurne hijst regenboogvlag als steun voor LHBTI+ gemeenschap

Gemeente Deurne heeft zaterdagochtend met het hijsen van de regenboogvlag gehoorgegeven aan de oproep van COC Eindhoven, de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland. De oproep is een reactie op de vele recente gevallen van geweld tegen de regenbooggemeenschap.

Hoewel in Deurne de vlag wel wappert als steun voor de LHBTI+ gemeenschap, is het niet voor alle gemeenten in de regio vanzelfsprekend dat de regenboogvlag vandaag gehesen wordt.

Weggerukt
In Geldrop-Mierlo is bijvoorbeeld besloten om de vlag niet te hijsen omdat het college van die gemeente wil voorkomen dat anderen zich tekortgedaan voelen bij een volgend incident. Daarmee wordt gedoeld op de regenboogvlag die vorig weekend op zaterdag in Eindhoven werd weggerukt door een groep van twintig hooligans. Die bedreigden ook de aanwezige LHBTI+ jongerende in het COC-pand, scholden ze uit en sloegen een vrijwilliger. Ook in Uden wilden burgemeester en wethouders geen gehoorgeven aan de oproep van COC Eindhoven maar werd er onder druk van de politiek alsnog besloten om de regenboogvlag zaterdag toch te laten wapperen in de gemeente Maashorst.

Nieuwe vlag
In de Deurne werkt de gemeente wel mee aan de actie en hangt de regenboogvlag al vanaf zaterdagochtend naast de vlag van gemeente Deurne voor de ingang van het Huis voor de Samenleving op de Markt. Het COC hangt vandaag in Eindhoven om 12.30 uur een nieuwe regenboogvlag aan de gevel van hun pand op de plek waar de vlag vorig weekend werd weggerukt.

‘Geweld moet stoppen!’
“Woorden van haat leiden tot daden van haat”, stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie. Ze verwijst naar de vele recente aanvallen op de regenbooggemeenschap van conservatieve influencers, Twitteraars, politici en anderen. “Als je zo tegen onze gemeenschap tekeer gaat, kun je op je vingers natellen dat dat ook tot fysiek geweld kan leiden. Dus kappen daarmee, het geweld moet stoppen!”

Hashtag #SamenSterk
De oproep om de regenboogvlag of een andere LHBTI+ gemeenschapsvlag uit te hangen, is overigens niet alleen gericht aan gemeenten maar ook aan provincies, sportclubs en andere organisaties of particulieren die hun solidariteit met de regenbooggemeenschap willen tonen. Mensen worden ook gevraagd om op social media een foto van hun vlag te plaatsen met als hashtag #SamenSterk. Onder meer wethouder Marinus Biemans van gemeente Deurne deed dit zaterdagochtend via Facebook met een foto van de vlag voor het gemeentehuis in Deurne.

Homofobe spreekkoren
COC-voorzitter Oosenbrug wil onder meer dat scholen mensen van jongs af aan bijbrengen dat je elkaar moet respecteren, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. “Want jong geleerd is oud gedaan”, aldus Oosenbrug. Ook pleit het COC onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en voor het stilleggen van voetbalwedstrijden bij homofobe spreekkoren.

Foto: Facebook Marinus Biemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen