17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneDeurnese supermarkten helpen mee met inzamelactie voor Menstruatieproducten Uitgifte Punten

Deurnese supermarkten helpen mee met inzamelactie voor Menstruatieproducten Uitgifte Punten

Bij de Jumbo-supermarkt aan de Schelde in Deurne kunnen klanten sinds deze week hun statiegeld doneren aan Pompidom SpeelGOED die daarmee de zogenoemde Menstruatieproducten Uitgifte Punten bevoorraadt. Vanaf 1 mei zal ook bij de Jumbo in de Stationsstraat een kastje komen te hangen bij de inleverautomaat voor lege flessen en blikjes, waar klanten hun statiegeldbonnetje in kunnen achterlaten.

Ans van den Broek van Pompidom is blij met de medewerking van de twee supermarkten: “Het is mooi om te zien dat zij ook willen meewerken aan dit initiatief, want het is hard nodig.” Ze vertelt dat uit onderzoek blijkt dat één op de tien vrouwen in Nederland niet altijd genoeg geld heeft voor het kopen van menstruatieproducten en hierdoor zelfs tijdens de menstruatieperiode niet de deur uit durft te gaan.

Bittere noodzaak
Daarom heeft ze in haar winkel in de Zeilberg al langere tijd een Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP). “Het is gewoon bittere noodzaak dat er zoiets is. Dus daarom hebben we nu een drogisterijgedeelte in het pand waar de gratis menstruatieproducten verkrijgbaar zijn”, vertelt Van den Broek.

Meer producten nodig
Die materialen krijgt Pompidom onder meer door donaties van ondernemers en verschillende instanties maar dat is niet genoeg om het toenemend aantal MUP-kastjes te bevoorraden. “Het is geweldig dat er steeds meer uitgiftepunten komen, maar dat betekent dat we ook meer menstruatieproducten nodig hebben om de kastjes te vullen. Dat de twee Jumbo-supermarkten nu meehelpen met de actie waarbij hun klanten de statiegeldbonnetjes aan ons kunnen doneren, helpt al enorm”, zegt Ans.

Te hoge drempel
In februari zijn er in de gemeente Deurne flink wat MUP-kastjes bijgekomen door een samenwerking met scholengemeenschap IVO Deurne. Op alle deelscholen hangen nu kastjes in een aantal damestoiletten zodat het voor meisjes gemakkelijker is om gebruik te maken van de gratis producten. Voorheen konden leerlingen van IVO Deurne de menstruatieproducten afhalen bij de conciërge, maar dat bleek voor de leerlingen een te hoge drempel.

Op de fiets
Ans van den Broek is enthousiast over het project op de school, waarbij de leerlingen zelf worden betrokken om er op verschillende manieren van te leren: “De kinderen zorgen zelf dat de producten in de kastjes op tijd worden bijgevuld. Daarvoor gaan ze bestellijsten maken en komen ze ook bij Pompidom alle spullen halen die ze elke week nodig hebben. Het hele logistieke proces gaan de leerlingen zelfstandig uitvoeren. De kinderen komen de producten hier op de fiets ophalen, dus het is ook nog eens goed voor hun gezondheid.”

Meer aandacht
De zogenoemde menstruatie-armoede is volgens Van den Broek nog niet voldoende bekend bij iedereen: “Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor dit probleem. Veel mensen hebben gewoon het geld niet voor tampons of inlegkruisjes. Heel goed dat de scholen van IVO Deurne en nu ook de twee supermarkten dit samen met ons aanpakken, want hygiëne mag geen zorg zijn”, zegt Ans van den Broek van Pompidom.

Lees ook: Scholen IVO Deurne krijgen uitgiftepunten met gratis menstruatieproducten

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen