24.9 C
Deurne
zaterdag 20 juli 2024
Home- DeurneGemeente Deurne juicht plannen voor gratis bewegen in urban sportpark toe

Gemeente Deurne juicht plannen voor gratis bewegen in urban sportpark toe

Een openbaar sportpark in Deurne dat voor iedereen toegankelijk is en met sport en beweging inwoners bij elkaar brengt. Dat is wat de initiatiefnemers voor ogen hebben voor het terrein op de hoek van de Dunantweg en Houtenhoekweg waar zich nu ook de skatebaan bevindt. De gemeente staat positief tegenover het plan en stelt budget beschikbaar om de voorbereidingen uit te voeren voor het urban sportpark.

Of het park ook precies op die plek komt te liggen, staat nog niet vast maar volgens Jeffrey Bignell is het wel de ideale plaats. “Die skatebaan is eigenlijk afgeschreven en moet sowieso vernieuwd worden. Dat zou gecombineerd kunnen worden met andere sporten zoals calisthenics, waarmee je je hele lichaam kunt trainen en een pumptrack.”

Geasfalteerde minicrossbaan
De 51-jarige Bignell is al jaren fervent sporter en werd twintig keer Nederlands kampioen skiën op het onderdeel ‘freestyle moguls’ en ook wereldkampioen BMX voor 16-jarigen. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met het rijden van zogeheten pumptracks waarbij hij onlangs Nederlands kampioen werd. “Je moet het zien als een geasfalteerde minicrossbaan met heel veel bulten en korte bochten en je trapt eigenlijk heel weinig, dat doe je alleen bij de start om op gang te komen. Daarna zorg je dat je door je armen en benen te buigen en te strekken pompbewegingen maakt die ervoor zorgen dat je uiteindelijk dus heel veel snelheid kunt maken”, legt Jeffrey uit.

Gratis sporten
Hij is één van de initiatiefnemers die het plan voor het urban sportpark bij de gemeente heeft aangedragen. De ideeën van Bignell en andere initiatiefnemers worden nu samengebracht in de opzet van een voorziening voor gratis sporten in de openbare ruimte.

Positieve gezondheid
Wethouder Tom Oomen vindt de plannen voor een openbaar park waar inwoners in beweging kunnen komen een goede ontwikkeling: “Een mooi initiatief van inwoners met bruisende ideeën. We omarmen dat als college. Bewegen en elkaar ontmoeten is erg belangrijk. Positieve gezondheid onder de inwoners willen we juist stimuleren en die ruimte geven we graag voor de voorbereidende fase. We zijn benieuwd naar de uitwerking van het plan.”

Laag inkomen
Mensen van alle leeftijden kunnen in het nieuwe urban sportpark gratis komen sporten en bewegen. Hierdoor wordt sporten ook voor mensen met een laag inkomen toegankelijk. De initiatiefnemers willen regelmatig instructies geven, mensen begeleiden en een rol spelen in het voorkomen van overlast.

Mega uitdagend
Jeffrey Bignell is een groot voorstander van een pumptrack omdat het volgens hem een superleuke manier van bewegen is: “Mega uitdagend, mooi om naar elkaar te kijken en elkaar te helpen en aanwijzingen geven, een zeer sociaal middel om lekker met elkaar en anderen bezig te zijn.” De sport waarbij je op een BMX-fiets met pompende bewegingen en zonder te trappen je voortbeweegt over een asfaltbaan vol kombochten en bulten, wint volgens hem snel aan populariteit.

Informatiebijeenkomst
Initiatiefnemers kunnen nu met het voorbereidingsbudget dat ze hebben gekregen van de gemeente aan de slag en organiseren binnenkort een informatiebijeenkomst. Vanaf dan kan iedereen op de ideeën reageren en adviezen meegeven of zorgen uitspreken. Aan de hand van alle ideeën en reacties wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Het college neemt op basis van het definitieve ontwerp een besluit of het urban sportpark in Deurne er ook echt komt.

Foto: voorbeeld van een pumptrack

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen