19.6 C
Deurne
donderdag 20 juni 2024
Home- DeurneGemeente Deurne wil 16 Oekraïense vluchtelingen huisvesten in De Wiek in Helenaveen

Gemeente Deurne wil 16 Oekraïense vluchtelingen huisvesten in De Wiek in Helenaveen

De gemeente Deurne wil in Helenaveen maximaal 16 Oekraïense vluchtelingen gaan huisvesten in De Wiek, waarin tot kort geleden Jeugdwerk Helenaveen in gevestigd was. Het nu leegstaande pand aan de Soemeersingel 31 werd tot en met 1982 gebruikt als school onder de naam De Zonnedauw. Na sluiting van de school, kreeg het in 1983 onder de naam De Wiek een nieuwe bestemming als jeugdgebouw.

Afgelopen jaar vertrok Jeugdwerk juist uit De Wiek omdat het in slechte staat was. “De energiekosten van De Wiek zijn hoog en renovatie van het pand is echt nodig”, zei Josanne de Graaf van Jeugdwerk Helenaveen vlak voor de verhuizing. Daarom was de verwachting in het dorp dat het verouderde gebouw binnenkort gesloopt zou worden, maar gemeente Deurne ziet daar nu mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen. Gezien de crisis in Oekraïne is er nog steeds behoefte aan meer opvangplekken en wil de gemeente Deurne haar aandeel daarin nemen.

Ongerustheid
Het nieuws roept net als bij de aankondiging van de komst van vluchtelingen in Zeilberg en Liessel, ook in Helenaveen vragen en ongerustheid op. Daarom heeft de dorpsraad een extra vergadering belegd waarbij burgemeester Greet Buter en projectleider Opvang David Winkelmolen aanwezig zullen zijn. Inwoners krijgen dan meer informatie over het plan voor de vluchtelingenopvang op de locatie aan de Soemeersingel en de opgave die de gemeente heeft. Er kunnen tijdens de avond ook vragen worden gesteld. De vergadering vindt plaats op vrijdag 30 juni in Dorpscentrum De gouden Helm in Helenaveen en duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur.

’t Zand
Het is in korte tijd de derde keer dat de gemeente Deurne aankondigt ergens vluchtelingen te willen huisvesten. In Liessel houdt de mogelijke komst van arbeidsmigranten in een gebouw aan ’t Zand al jaren de gemoederen bezig van bewoners. Zoveel zelfs dat 45 mensen uit de straat in 2021 naar de rechter stapten en van de gemeente Deurne eisten dat de plannen voor de komst van 50 arbeidsmigranten van tafel zouden gaan. Terwijl die zaak nog loopt, kregen de bewoners van ’t Zand in april van dit jaar een brief in de brievenbus waarin de gemeente aankondigde maximaal 45 minderjarige asielzoekers in het pand aan Zand 17 te willen huisvesten. Dit leidde tot de nodige vragen en ongerustheid in Liessel.

Zeilberg
Ook de aankondiging van 150 vluchtelingen in de Zeilberg kon rekenen op flinke weerstand. Daar werd in korte tijd een actiegroep opgericht en een petitie gehouden. In totaal 3192 handtekeningen werden overhandigd aan de Deurnese burgemeester en wethouders bij het protest eind mei op het Zeilbergse Kerkplein, waar zo’n 350 mensen samenkwamen om te protesteren tegen de plannen. Na alle tumult werd door de gemeenteraad geconstateerd dat de tijd nog niet rijp was. Burgemeester en fractievoorzitters van alle partijen verzochten na overleg unaniem en namens alle raadsleden aan het college om het voorstel in te trekken.

Foto: Nelly Hermans-van den Eijnde

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen