11.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneGemeente gaat 102 dode en zieke bomen kappen in Deurne

Gemeente gaat 102 dode en zieke bomen kappen in Deurne

Op verschillende plaatsen in Deurne zoals in het Walsbergsebos en de Wiegershof gaat de gemeente in totaal 102 bomen kappen. Daar bevinden zich ook beschermde exemplaren onder die op de lijst met ‘groene parels’ staan. Reden voor de voorgenomen kap is dat de bomen dood of aangetast zijn of binnen termijn van een jaar gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken.

Volgens de gemeente zijn er geen oplossingen mogelijk waarbij de bomen behouden kunnen blijven. In verband met beschermde status van de bomen is een vergunning voor deze kapronde aangevraagd en toegekend. Het gaat naar verwachting ongeveer 7000 euro kosten om de 102 bomen te kappen.

Gevaarlijke situaties
Twee keer per jaar wordt er een kapronde ingepland voor de bomen die eigendom zijn van de gemeente. Eén ronde in de late zomer/begin herfst en één ronde in de winter. Dit zijn altijd bomen die ziek, dood of stervende zijn. Daar waar nodig wordt eerder ingegrepen, bijvoorbeeld in gevaarlijke situaties of een erg zieke boom die andere gezonde bomen kan besmetten.

Nieuwe boom
Van de bomen die op de lijst staan, worden op de meeste plaatsen ook de wortels in de grond weg gefreesd en het gat wordt aangevuld met teelaarde. Hier komt dan later een nieuwe boom voor terug. Er zijn ook locaties waar geen mogelijkheid is om een boom terug te zetten, hiervoor komt dan op een andere plek een boom terug.

Banken
Van de bomen die gerooid worden, brengt de gemeente elk jaar ook een aantal stammen naar Holtens molen. Daar zagen ze op traditionele manier met behulp van de molen, de stam in planken waar vervolgens banken van worden gemaakt die de gemeente in de openbare ruimte plaatst.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen