22.6 C
Deurne
woensdag 24 juli 2024
Home- DeurneGemeente gaat eikenprocessierups bestrijden met biologische middelen

Gemeente gaat eikenprocessierups bestrijden met biologische middelen

Nu de eerste bladeren weer aan de bomen komen, is het ook het moment waarop de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei komen om van het jonge eikenblad te eten. Daarom gaat de gemeente komende weken met het biologisch bestrijdingsmiddel XenTari de rupsen bestrijden.

Dit gebeurt met behulp van een spuitkanon dat achter een tractor wordt rondgereden door wijken waar veel eiken staan. Daarnaast worden de nesten uit de bomen verwijderd met een zuigmachine.

Geluidsoverlast
De gemeente geeft aan dat beide werkzaamheden kort geluidsoverlast kunnen geven voor omwonenden: “Het middel is in principe ongevaarlijk voor mensen. Toch is het raadzaam om ramen en deuren tijdens de werkzaamheden te sluiten.” Het bestrijdingsmiddel XenTari bevat een bacterie die schadelijk is voor de eikenprocessierups maar niet voor andere dieren of insecten.

Spinselmot
Tussen mei en juli krijgen de eikenprocessierupsen, de voor de mens vervelende brandharen. Weersomstandigheden bepalen hoe vroeg in het voorjaar de eitjes uitkomen en wanneer de rups de brandharen krijgt. Tegelijkertijd nemen dan ook het aantal meldingen bij de gemeente toe van mensen die er last van hebben. Toch blijkt het niet altijd om eikenprocessierupsen te gaan, legt de gemeente uit: “ Soms krijgen we een melding binnen over een nest met eikenprocessierupsen en blijkt het om de spinselmot te gaan. Deze mot heeft geen vervelende brandharen.”

Verschillen
Er is zijn een aantal duidelijke verschillen tussen de eikenprocessierups en spinselmot. De eikenprocessierups komt alleen voor in eiken en de rups zit vaak in bolvormige nesten op de stam, vaak onder de aanhechting van takken of laag op de stam. De eikenprocessierups kan ook in rijen, zogenoemde processies over de stam van de eik kruipen.

Niet in eiken
De spinselmot komt voor in andere bomen en struiken zoals de wilg, kardinaalsmuts, vogelkers of meidoorn, maar niet in eiken. Bij de spinselmot zit er een wit weefsel in de bomen en struiken. De mot blijft voornamelijk binnen het nest of hangt er aan lange draden onder.

Meer informatie vind je op de website van de gemeente Deurne waar je ook een melding kunt doen. Dit kan ook via telefoonnummer 0493-387 711. Voor algemene gezondheidsvragen kun je bellen met de GGD via 0900-3686868 of kijk op www.rupsen.info.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen