8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneGemeente gaat energietoeslag 2023 vanaf 19 december uitkeren in Deurne

Gemeente gaat energietoeslag 2023 vanaf 19 december uitkeren in Deurne

Na de Tweede Kamer heeft vorige maand ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Dat betekent dat een aantal inwoners in Deurne deze toeslag komende tijd automatisch ontvangt en anderen die in aanmerking komen vanaf 8 januari 2024 een aanvraag kunnen indienen.

De energietoeslag bedraagt 800 euro per huishouden, dit komt doordat de gemeente het extra bedrag van 500 euro al had toegevoegd aan de energietoeslag 2022: “Dit is in april 2023 betaald en dat betekent dat er voor de energietoeslag 2023 nog een bedrag van 800 euro beschikbaar is.”

Uitkering of minimaregeling
De gemeente Deurne gaat de uitkering van de energietoeslag stap voor stap uitvoeren. Er wordt gestart met degenen die de energietoeslag 2023 automatisch ontvangen. Als je op 1 oktober 2023 een uitkering voor levensonderhoud op grond van de Participatiewet, IOAZ, IOAW of Bbz of een minimaregeling ontvangt, krijg je volgens gemeente de energietoeslag 2023 automatisch: “Wij verwachten dit bedrag rond 19 december aan u te betalen.”

Controle
Van de inwoners die in 2022 een energietoeslag kregen, wordt door de gemeente gecontroleerd of die personen dit jaar weer aan de voorwaarden voldoen. “Dit doen we met een toets bij het Inlichtingenbureau. Dit bureau checkt de inkomens voor de gemeenten. Hoe lang de controle duurt, weten we niet precies. Deze controle verwachten we in januari 2024 af te hebben.”

Als uit dit onderzoek blijkt dat je weer recht heb op de energietoeslag, dan wordt deze automatisch uitgekeerd. Je hoeft de energietoeslag dan niet aan te vragen. Blijkt uit de controle dat je dit jaar geen recht op de energietoeslag, dan ontvangt je hier een schriftelijk bericht over.

Voor wie de energietoeslag niet automatisch ontvangt, is er de mogelijkheid om vanaf 8 januari 2024 een aanvraag in te dienen.

Studentenregeling
Jongeren onder de 21 jaar hebben geen recht op de energietoeslag. De Wet energietoeslag 2023 kent wel een aparte regeling voor studenten waarvan de ouders niet kunnen bijspringen om de hogere energiekosten te betalen. Zij kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 400 euro via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgen.

De gemeente wijst mensen met geldzorgen door de hoge energierekening of door een andere oorzaak op de diensten van Grip op Schuld. Dit is een stichting die inwoners van de gemeente Deurne helpt, die in financiële problemen zijn geraakt of dreigen te raken. Voor meer informatie over Grip op Schuld, kun je een e-mail sturen naar info@gripopschulddeurne.nl of bellen met 06-37 40 22 32. Je kunt ook kijken op gripopschulddeurne.nl.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen