14.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneGemeente investeert tien miljoen in zwembad en maatschappelijke voorzieningen

Gemeente investeert tien miljoen in zwembad en maatschappelijke voorzieningen

De gemeente maakt een bedrag vrij van tien miljoen euro voor zwembad De Wiemel, buitensportvelden, beweegvoorzieningen en gemeenschapshuizen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten tijdens de raadsvergadering.

De afgelopen periode heeft de gemeente gesprekken gevoerd met inwoners en betrokken partijen, zoals vrijwilligers, organisaties, verenigingen en dorps- en wijkraden. Daarmee zijn de wensen en behoeften per dorp of wijk opgehaald en in kaart gebracht.

Zwembad
Voor het zwembad is een bedrag van 6,8 miljoen gereserveerd. Als het zwembad meer geld gaat kosten, worden deze kosten betaald uit cofinanciering (door andere partijen). Er zijn op dit moment nog drie opties mogelijk: renovatie van het huidige zwembad, nieuwbouw op dezelfde plek of nieuwbouw op een andere locatie.

Renovatie van buitensportvelden
De sportverenigingen in de gemeente zijn in 2009 geprivatiseerd. Dit betekent dat de verenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de velden. De gemeente komt nu met een regeling om de sportverenigingen eenmalig te stimuleren de kwaliteit van de voetbal- of hockeyvelden te verhogen. Met deze regeling betaalt de gemeente maximaal 50 procent van het groot onderhoud (renovatie) van een veld. De regeling wordt op korte termijn opengesteld. Er is een bedrag beschikbaar van 400.000 euro.

Beweegvoorzieningen
De gemeente wil dat er in elk dorp en elke wijk een beweegvoorziening is. In Neerkant, Walsberg en Zeilberg komt er een nieuwe beweegvoorziening. Deze wordt gerealiseerd in een ‘slimme combinatie’, oftewel samen met een andere voorzieningen zoals een school of gemeenschapshuis. Het budget bedraagt 1,5 miljoen euro.

Gymzalen
In de kern van Deurne zijn veel gymzalen beschikbaar, maar is de vraag ernaar minder. De gemeente kiest er daarom voor om een gymzaal te sluiten, waarvan de bezettingsgraad lager is dan 40 procent. Welke zaal dat is, is nog niet bekend. Ook worden er in de kern Deurne de komende tien jaar geen nieuwe gym- of sportzalen bijgebouwd.

Gemeenschapshuizen
De gemeenteraad wil dat iedere wijk en elk kerkdorp een gemeenschapshuis heeft. Op sommige plekken kan dit gecombineerd worden in één gebouw met bijvoorbeeld een accommodatie voor sport of een school. Om de gemeenschapshuizen te realiseren is een bedrag van 900.000 beschikbaar. Ook wordt er 400.000 euro vrijgemaakt voor kleine investeringen in maatschappelijke voorzieningen.

Foto: Jeffrey Vogels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen