1.6 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneGemeente schiet stoppende agrariërs te hulp

Gemeente schiet stoppende agrariërs te hulp

De gemeente verwacht dat een behoorlijk aantal agrariërs de komende jaren stopt met hun bedrijf en op zoek gaat naar een nieuwe activiteit. Met ‘bouwstenen’, die zijn vastgesteld door de gemeenteraad en op 1 januari zijn ingegaan, wordt het volgens de gemeente aantrekkelijker om om te schakelen naar een andere bestemming.

Op dit moment telt Deurne een kleine 400 agrarische bedrijven. Binnen tien jaar zal een flinke groep agrariërs naar verwachting stoppen met het bedrijf. De Stoppersregeling, de ammoniakregels van de provincie, de Saneringsregeling varkenshouderij en de stikstofaanpak zullen hier de komende jaren een sterke invloed op hebben.

Bedrijfsmatige opslag
De gemeente heeft daar een aantal dingen op bedacht. Ten eerste komt er ruimte om voormalige agrarische gebouwen in te zetten voor bedrijfsmatige opslag. Dit geldt bij de omschakeling van een agrarische bestemming naar wonen. Het gaat dan bijvoorbeeld om opslag voor (startende) ondernemers of ZZP-ers die op een andere plek hun producten bewerken of verkopen.

Woonbestemming
Daarnaast zijn er agrariërs die stoppen met hun veehouderij, omschakelen naar de bestemming wonen en hobbymatig nog een aantal dieren willen houden of hun land willen bewerken. Zij krijgen meer ruimte. In ruil voor het slopen van oude bebouwing, mogen zij meer vierkante meter aan bijgebouwen hebben bij de woonbestemming. Bijvoorbeeld voor het houden van de hobbydieren of het stallen van voertuigen of materiaal voor het bewerken van het land.

Slopen
De derde bouwsteen zorgt ervoor dat stoppende agrariërs een herbouwrecht van tien jaar behouden. Dit betekent dat een eigenaar die nu stallen of andere gebouwen sloopt, binnen tien jaar nieuwe bijgebouwen kan realiseren. Hiermee wordt voorkomen dat een eigenaar wacht met het slopen van oude gebouwen, met mogelijk asbestdaken, om geen rechten te verliezen. Op het moment dat de eigenaar, of diens opvolger, de nieuwe gebouwen wil realiseren, wordt bekeken voor welke activiteit deze gebouwen zijn bedoeld, welke bestemming daarbij passend is en hoeveel vierkante meter aan gebouwen daarbij is toegestaan.

Meer informatie
Op de site van de gemeente is meer informatie te vinden over de bouwstenen en de mogelijkheden om om te schakelen van een agrarische bestemming naar een andere bestemming. Agrarische ondernemers die overwegen om te stoppen met hun bedrijf óf nog niet goed weten wat zij willen gaan doen in de toekomst, kunnen terecht bij de onafhankelijke erfbetreders. Samen met de boer brengen zij de mogelijkheden voor de toekomst in beeld. Agrariërs kunnen de erfbetreders bereiken via de gemeente Deurne.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen