4.3 C
Deurne
woensdag 7 december 2022
Home- DeurneLetterzetter plaagt Wiegersbos

Letterzetter plaagt Wiegersbos

Als het aan de gemeente ligt, zullen 21 bomen die in het Wiegersbos staan worden gekapt. De bomen zijn aangetast door zwammen en insecten, daarom is de verginning om ze weg te halen aangevraagd.

 De bomen die op de nominatie staan om gekapt te worden zijn dood of ziek. Het gaat om diverse soorten waaronder esdoorns, beuken en lariksen. De bomen zijn zodanig aangetast dat ze instabiel zijn geworden.

Letterzetter
De lariksen zijn aangevreten door een kever; de letterzetter. Dit onschuldig ogende diertje is in staat bomen dusdanig toe te takelen dat ze ten dode zijn opgeschreven. De visie voor het Wiegersbos is om dit zo veel mogelijk te laten zoals het is, menselijk ingrijpen wordt alleen toegestaan wanneer bomen een gevaar vormen voor bezoekers. Op de 21 genomineerde bomen is dit van toepassing.

Vergunning
Wat betreft de door de letterzetter aangevreten bomen is er sprake van een noodsituatie. De gemeente had ervoor kunnen kiezen om over te gaan tot noodkap, dan was het aanvragen van de vergunning niet nodig geweest. Omdat het Wiegersbos een plek is die voor veel mensen belangrijk is, is ervoor gekozen om toch de reguliere procedure te volgen, zo kunnen mensen die bezwaar hebben dit kenbaar maken. Enige snelheid is wel geboden, de bomen moeten voor het voorjaar weg zijn omdat na die tijd de kans groot is dat er vogels in nestelen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen