6 C
Deurne
woensdag 30 november 2022
Home- DeurneGemeente vraagt mening inwoners over scheiden van afval

Gemeente vraagt mening inwoners over scheiden van afval

Inwoners zijn bijna dagelijks bezig met het scheiden van afval. In de gemeente Deurne zijn we daar kennelijk goed in.

De gemeente Deurne haalt al enkele jaren de VANG-doelstelling van 2020. VANG staat voor: van afval naar grondstof. Voor 2025 ligt de lat nog een stuk hoger. Daarom wil de gemeente Deurne samen met de inwoners bekijken hoe het nóg beter kan. De VANG-doelstelling van 2020 is maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar. In Deurne was het resultaat over 2018: 86 kilo restafval per persoon. 73 kilo restafval wordt met de kliko aan de straat gezet en 13 kilo grof afval wordt ingeleverd op de milieustraat. Voor 2025 is de doelstelling om dit terug te brengen naar maximaal 30 kilo per persoon per jaar.

Goed voor het milieu en de portemonnee

Dit lijkt misschien een grote uitdaging, maar er valt veel winst te behalen in het goed scheiden van afval. Uit analyses blijkt namelijk dat er nog veel groente-, fruit en tuinafval, maar ook plastic, metalen en drankenkartons in het restafval zitten. Dit afval gaat nu via het restafval de verbrandingsoven in, terwijl het goed gerecycled kan worden. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het scheelt ook in de portemonnee. Het leegmaken van een container restafval kost namelijk veel meer dan een GFT-container. De PMD-zakken worden zelfs gratis opgehaald. Hoe minder afval in de grijze container, hoe beter dus.

Online vragenlijst

De gemeente Deurne nodigt haar inwoners uit om een online vragenlijst in te vullen. De vragenlijst bevat vragen en stellingen over het scheiden van afval, GFT, PMD en de milieustraat. Inwoners kunnen de vragenlijst invullen op: https://nl.surveymonkey.com/r/AFVALDEURNE. De link is ook te vinden op www.deurne.nl onder de knop Afval.

Bijeenkomst in oktober

In oktober organiseert de gemeente een online inwonersbijeenkomst over afval scheiden. Ook dan kunnen inwoners over dit onderwerp meedenken. Meer informatie over deze bijeenkomst is te vinden in de online vragenlijst.

Nieuw afvalbeleid

De reacties die worden gegeven op de online vragenlijst en tijdens de inwonersbijeenkomst in oktober, worden meegenomen in het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Deurne. In dit beleid wordt bekeken hoe de doelstelling voor 2025 – maximaal 30 kilo restafval per persoon per jaar – behaald kan worden. De inwoners van de gemeente Deurne kunnen daar dus over meedenken.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen