26.9 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneGemeente vraagt om mening van inwoners voor omgevingsvisie

Gemeente vraagt om mening van inwoners voor omgevingsvisie

Wat is de mooiste plek van Deurne? En de minst mooie plek? Waar is ruimte voor woningbouw en waar vooral niet? Hoe ziet de toekomst van het buitengebied er volgens jou uit? Dat zijn een paar van de vragen die de gemeente voorlegt aan haar inwoners in een enquête.

Op 1 januari 2022 gaat de Omgevingswet gelden waarin regels voor onder andere woningbouw, wegen, milieu, natuur en water worden samengevoegd. Eén van de onderdelen van de Omgevingswet is de omgevingsvisie die iedere gemeente in Nederland opstelt. Daarin wordt weergegeven hoe de omgeving er in de toekomst uit moet gaan zien. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven waar ruimte is voor natuur of waar wegen kunnen worden aangelegd. De gemeente Deurne wil daarbij de inwoners mee laten denken over de toekomst van hun gemeente. Je kunt de enquête invullen tot en met zondag 28 februari via https://enquete.toponderzoek.com/omgevingsvisieDeurne

Dakkapel
Zelf kun je te maken krijgen met de Omgevingswet als je iets wilt veranderen in jouw leefomgeving zoals het plaatsen van een dakkapel of het bouwen van een schuur maar ook bij een activiteit in je buurt zoals het aanleggen van een gezamenlijke moestuin. De omgevingswet geldt ook voor ondernemers die een bouwplan willen ontwikkelen voor bijvoorbeeld woningen of kantoren.

Makkelijker
Een van de doelen van de nieuwe wet die vanaf volgende jaar gaat gelden, is dat het makkelijker moet worden om een vergunning aan te vragen en dat de procedures minder lang gaan duren. Daarnaast kun je in de toekomst alle informatie over het gemeentelijke grondgebied digitaal opzoeken zodat je meteen kunt zien of je bijvoorbeeld een schuurtje bij je woning mag bouwen. De gemeente geeft aan zelf ook anders te willen gaan werken bij aanvragen: “De gemeente beoordeelt initiatieven niet alleen vanuit de regels, maar in de eerste plaats vanuit de doelen die we samen willen bereiken. Dat betekent dus: meer zoeken naar oplossingen die positief zijn voor onze gemeente. Meer maatwerk dus.”

Enquête
Alle inwoners van de gemeente Deurne kunnen de enquête invullen over de omgevingsvisie. Leden van het burgerpanel TIP Deurne hebben de vragenlijst al via email ontvangen, andere geïnteresseerden kunnen tot en met zondag 28 februari de enquête invullen via https://enquete.toponderzoek.com/omgevingsvisieDeurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen