Bij de boerderij van Bijzonder Brabants in Deurne presenteerden zich dinsdag 5 oktober de eerste gastheren en -vrouwen van Geopark Peelhorst & Maasvallei. Zij hebben een cursus gevolgd onder leiding van experts en kennisgemaakt met de bijzondere eigenschappen van het landschap in het Geopark Peelhorst en Maasvallei om deze informatie als gidsen verder te kunnen verspreiden.
De gastheren en -vrouwen kunnen bezoekers vertellen over het ontstaan van het gebied, de ondergrondse breuken, de horsten en slenken, het wijst-verschijnsel en de natuur cultuurhistorie.
Certificaten
Dinsdagmiddag werden onder meer de eindopdrachten van de cursisten gepresenteerd. Daarna vond er een rondleiding plaats langs de Peelrandbreuk door boer Henk Kerkers en werden de certificaten en gevelbordjes voor de deelnemers uitgereikt door wethouder Marinus Biemans, die ook lid is van het Dagelijks Bestuur Geopark Peelhorst & Maasvallei en Ernest de Groot van Waterschap Aa en Maas.
Ondernemers
Gastheer van het Landschap is een landelijk programma van IVN Natuureducatie. In tientallen gebieden zijn al meerdere recreatieondernemers opgeleid als gastheer of gastvrouw van het Landschap. Op 24 november 2020 is Geopark Peelhorst en Maasvallei in samenwerking met IVN Natuureducatie, de cursus ‘Gastheer van het Landschap’ gestart met 22 ondernemers.
Aardkorst
In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen dat ook nu nog actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar wij woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen waar de gastheren en -vrouwen nu over kunnen vertellen.
Het Geopark Peelhorst en Maasvallei is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de unieke waarden van dit gebied in te zetten voor duurzame gebiedsontwikkeling en promotie van het gebied dat ook een UNESCO-status heeft.
Foto: Facebook Marinus Biemans