4 C
Deurne
dinsdag 5 december 2023
Home- Deurne Ger Dekker uit Deurne is nieuwe Kanjer van de Maand bij...

[VIDEO] Ger Dekker uit Deurne is nieuwe Kanjer van de Maand bij DMG: ‘Wat een verrassing’

Er zijn in de gemeente Deurne veel mensen die altijd klaar staan voor een ander. Die van alles doen zonder dat ze daar iets voor terug verwachten. Daarom gaat DMG elke maand op zoek naar zo’n persoon en wordt deze Kanjer van de Maand beloond met een grote bos bloemen. Ger Dekker uit Deurne is degene die dit keer in het zonnetje wordt gezet voor alles dat hij heeft gedaan voor onder meer de schaakvereniging in Deurne.

Zaterdagochtend werd Dekker rond 11.15 uur verrast door een telefoontje van DMG-dj Ivan van Oosterhout, die hem vertelde dat hij genomineerd was voor Kanjer van de Maand. “Raad maar eens wie jou heeft opgegeven”, vraagt de radiopresentator aan Ger: “Ja dat kunnen er een paar zijn denk ik. Misschien Kees van Hooidonk, onze secretaris of Frits Boudewijns.” Ivan van Oosterhout onderbreekt Dekker: “Ja stop maar, dat is hem!”

‘Met de paplepel ingegoten’
Ger verhuisde in januari 1989 naar Deurne en kreeg naast zijn werk vooral bekendheid vanwege zijn grote inzet in de schaakwereld. Bij Schaakvereniging Deurne richtte hij onder meer de jeugdafdeling op. Eind vorige maand stopte hij als voorzitter en met 33 jaar  jeugdleiderschap. Hij blijft wel betrokken bij de vereniging en blijft natuurlijk gewoon doorgaan met schaken: “Dat is me met de paplepel ingegoten door mijn vader. Toen ik een jaar of 12 was, richtte hij een jeugdschaakvereniging op en daar ben ik lid van geworden. Daarna ben ik blijven schaken in de periode in Dordrecht en Leiden en nu hier in Deurne”, vertelt Dekker.

Zaterdagmiddag ging DMG bij Ger langs om hem een bloemetje te bezorgen en officieel uit te roepen tot Kanjer van de Maand.

Tekst gaat verder onder de video

Vreekwijk
Ger volgde de opleiding tot maatschappelijk werker en startte zijn carrière als groepsleider op een Internaat voor bijzonder Jeugdwerk in Dordrecht en daarna volgde tien jaar bijzonder jeugdwerk in Wassenaar. Op 1 januari 1989 werd hij aangesteld als maatschappelijk werker op het Internaat Vreekwijk en ging in Deurne wonen. Vier jaar later verplaatste hij zijn werkterrein naar Stichting Welzijn in Helmond en ging er werken als coördinator vluchtelingenwerk.

Al op zijn vijftiende werd hij jeugdschaakleider van de schaakvereniging Schaakmat in Naaldwijk, waar hij ook actief was als lid van de propagandacommissie, oprichter en redacteur van het clubblad was en als penningmeester optrad. Na zijn verhuizing naar Leiden richtte Ger daar de schaakvereniging Op Eigen Wieken op. Naast voorzitter en jeugdleider was Dekker in zijn Leidse tijd ook voorzitter van de jeugdcommissie van de Leidse schaakbond. Hij was daarnaast tien jaar bestuurslid en veilingmeester van de Motiefgroep Schaken.

Schaakvereniging Deurne
Eenmaal verhuisd naar Noord-Brabant werd Ger in 1989 actief als voorzitter en redacteur van Schaakvereniging Deurne en richtte hij de jeugdafdeling en damesschaakafdeling van de club op. Hij was daarnaast hoofd jeugdzaken van de Noord-Brabantse Schaakbond, afgevaardigde in de bondsraad en voorzitter van de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant.

Vanaf 1981 vervulde hij ook allerlei functies op landelijk niveau zoals het verzorgen van schaaklessen en het organiseren van toernooien, zoals het Ger Dekker Toernooi. De meest bijzondere functie is misschien wel die van (hulp)-Sinterklaas, waarbij hij meerdere jaren de kinderen in Bakelse wijken en scholen blij maakte. Verder verricht Ger hand en span diensten in en rond Museum De Wieger, was hij bestuurslid van de Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno en is hij bestuurslid van het Natuurhobbypark Deurne.

Onderscheidingen
Op 20 december 1988 werd Dekker benoemd tot erelid van schaakvereniging Op Eigen Wieken en in 1999 volgde het erelidmaatschap van de Schaakvereniging Deurne. Daarnaast werd hij onderscheiden als Lid van Verdienste van de Noord Brabantse Schaakbond in 2002. Op 31 oktober 2004 werd aan Ger Dekker in Leiden de gouden KNSB Erespeld uitgereikt. KNSB bestuurslid Harrie Muhren was present om tijdens het 15e ‘Ger Dekker Toernooi’ de Erespeld bij Ger op te spelden. Hij ontving deze speld voor zijn vele verdiensten in de schaakwereld.

Op 28 april 2007 werd Ger Dekker in Deurne benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Daandels reikte deze hoge Koninklijke onderscheiding uit voor onder meer zijn vele verdiensten voor de Nederlandse schaaksport.

Aanmelden
Ken je ook iemand in jouw omgeving waar anderen altijd op kunnen rekenen en die het ook verdient om Kanjer van de Maand te worden? Stuur dan een mailtje naar kanjer@dmgdeurne.nl met de naam en het telefoonnummer van de persoon en een uitleg van waarom jouw kanjer het verdient om ook eens een keer in het zonnetje te staan.

Deurne Draait Door
Elke laatste zaterdag van de maand om 11.15 uur wordt uit alle aanmeldingen één persoon geloot in het DMG-radioprogramma Deurne Draait Door en gaat presentator Ivan van Oosterhout de enorme bos bloemen ter waarde van 25 euro bezorgen bij de ‘Kanjer van de Maand’. Deze winactie wordt mede mogelijk gemaakt door Van Deursen Bloemen in Deurne.

DMG Radio is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en via Ziggo digitale radio op kanaal 918. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die gratis is te downloaden in Google Play en de App Store.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen