-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- HelenaveenGeschiedenis Helenaveen komt tot leven in uitverkochte lezing Hans van de Laarschot

Geschiedenis Helenaveen komt tot leven in uitverkochte lezing Hans van de Laarschot

Dat de interesse voor de Helenaveense geschiedenis groot is, bleek afgelopen maandag bij de uitverkochte lezing van Hans van de Laarschot. Ook de extra lezing op woensdag 26 april is al bijna volgeboekt.

De verhalen van Van de Laarschot over het Helena-Veen van toen spreken tot de verbeelding van de bezoekers. Wie woonden er en was er toen werkzaam? Wat deden ze precies en waar leefden ze van?

Helenavaart
In de lezingen is Helenaveen te zien als nooit te voren. De parel in de Peel die tot 1853 nog onbewoond was, herbergt vele mooie verhalen. Over de Helenavaart, die Jan van de Griendt vanaf de Noordervaart bij Meijel naar zijn van de gemeente Deurne gekochte verveningsgebied liet graven. De kanaalgravers en turfstekers die naar de Peel kwamen, vanuit de directe omgeving maar ook uit de veenkoloniën in het noorden. De Poepen die als seizoenarbeiders uit de buurt van Hannover werden gehaald.

Strooien hutten
Boerderijen en huizen van steen werden gebouwd, maar vooral houten en strooien hutten voor de Peelwerkers die liever op het werk wilden wonen. De Helenavaart werd de levensader van Helenaveen, waarlangs de turf gestoken werd en voor het telen van groenten en fruit grond ontgonnen werd. Ondertussen kwamen uit Gelderland tabakstelers naar Helenaveen en uit Holland de kaasboeren.

Koningshoeven
Na de uitvinding van turfstrooisel kwam in Helenaveen ook een turfstrooiselfabriek. Vanaf 1910 bouwde de Maatschappij Helenaveen meer dan tien koningshoeven. Die zijn alle genoemd naar leden van het koningshuis, als dank voor de schenking door koning Willem III aan Helenaveen.

Eerste Helenavener
Maar wat werd er nog meer gebouwd en waar? En wie waren naast Deckers die eerste Helenaveners en waar kwamen die vandaan? Ook heeft Hans van de Laarschot het antwoord op de vraag wie onomstotelijk de eerste Helenavener was.

Geïnteresseerden in de lezing wordt gevraagd zich van te voren te melden via info@helenaveenvantoen.nl of gap.veldhuizen@ziggo.nl. De extra lezing vindt plaats op woensdag 26 april in Dorpscentrum De Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen en start om 20.00 uur. De entree bedraagt 9,50 euro per lezing en is inclusief twee koppen koffie of thee.

Foto: Helenaveen van toen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen