2.6 C
Deurne
maandag 5 december 2022
Home- DeurneGevaarlijke lysteria bacterie in gesneden vlees van Nederlandse fabrikant

Gevaarlijke lysteria bacterie in gesneden vlees van Nederlandse fabrikant

In ons land zijn in de afgelopen twee jaar drie mensen overleden door een listeriabesmetting. Deze week is aan het licht gekomen dat zij besmet raakten door vleeswaren van producent Offerman. De overledenen hadden een hoge leeftijd. Twintig mensen raakten besmet maar kunnen dit nog navertellen. Ook is van een vrouw bekend dat ze door besmetting een miskraam kreeg, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM heeft zeer sterke aanwijzingen dat vleeswarenproducent Offerman de bron van de besmetting is. Het ministerie gebruikt een techniek die pas sinds kort beschikbaar is voor het opsporen van voedsel waarin deze gevaarlijke bacterie zit. Ze zagen een bepaald type listeria terug bij meerdere patiënten. Het RIVM nam contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. Door deze samenwerking, kon deze week geconcludeerd worden dat alle patiënten die ziek zijn geworden, vleeswaren van Offerman hebben gegeten.

Voorverpakte vleeswaren
Het RIVM roept mensen op goed te kijken welke vleeswaren ze in de koelkast hebben liggen. De besmette producten waren allemaal voorverpakte, gesneden vleeswaren die afkomstig zijn uit de fabriek van vleeswarenproducent Offerman in Aalsmeer. Deze vleeswaren zijn verspreid over supermarkten in het hele land.

Terugroepactie Jumbo en Aldi
Uit veiligheidsoverwegingen hebben Jumbo en Aldi alle mogelijk besmette vleeswaren van deze producent uit de schappen gehaald. Klanten van deze supermarktketen kunnen er dus vanuit gaan dat wat in de schappen ligt, veilig te consumeren is.
De lijst met mogelijk besmette producten is vooral voor Jumbo lang en bevat veel voorverpakt vlees zoals kipfilet, achterham, grillworst en spek. De meeste producten hebben een houdbaarheidsdatum tot halverwege of eind oktober. Jumbo en Aldi roepen klanten op de producten terug te brengen, ze krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig.

Groothandels
De (mogelijk) besmette vleeswaren liggen ook in de schappen bij Bidfood, Sligro en Versunie. Bij Sligro is het probleem omvangrijk, want bij hen gaat het om 160 soorten vleeswaren. Een woordvoerder van deze groothandel laat weten dat de betreffende producten vooral online zijn verkocht en terecht zijn gekomen bij bijvoorbeeld cateraars en kantines.

Geschrokken
De branchevereniging voor supermarkten CBL is erg geschrokken van de kwestie. De omvang van de terugroepactie is heel groot. Het is volgens CBL nu eerst zaak goed te onderzoeken wat er is gebeurd op de locatie waar de listeriabesmetting van afkomstig lijkt te zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een onderzoek ingesteld. Naar aanleiding hiervan zullen de protocollen worden aangepast.

Fabriek gesloten
Tot nader order is de Aalsmeerse fabriek dicht. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat wanneer alle productielocaties grondig zijn gereinigd en heringericht. De NVWA zal hierop toezien.

Borculo
Offerman heeft behalve in Aalsmeer ook een vestiging in Borculo, deze draait momenteel op volle toeren om lege schappen in de supermarkt te voorkomen.

Huisarts
Mensen die deze vleeswaren al hebben gegeten en zich niet lekker voelen wordt aangeraden zich te melden bij de huisarts.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen