9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneGoed jaar voor Bibliotheek Deurne; meer leden en toename van aantal uitgeleende...

Goed jaar voor Bibliotheek Deurne; meer leden en toename van aantal uitgeleende boeken

Voor de bibliotheek in Deurne was 2023 een goed jaar. De bieb kreeg niet alleen een nieuwe plek in het Huis voor de Samenleving, maar ook steeg het aantal leden en de hoeveelheid boeken die werden uitgeleend. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Bibliotheek Helmond-Peel die woensdag bekend werden gemaakt.

Het aantal bibliotheekleden steeg in Deurne van 5.821 personen naar 6.297. De uitleen van boeken ging omhoog van 102.475 in 2022 naar 109.891 exemplaren vorig jaar. Van alle vier de bibliotheken in Deurne, Helmond, Asten en Someren bij elkaar stegen de prestaties ook. Het ledenaantal ging omhoog van 31.833 naar 35.660 en het aantal uitgeleende boeken steeg van 556.103 naar 593.671.

Nieuwe rol
De verhuizing van de bieb in Deurne heeft volgens directeur-bestuurder Robin Verleisdonk van Bibliotheek Helmond-Peel een positief effect gehad: “Door de overstap zien we dat de bibliotheek in Deurne makkelijker gevonden wordt. De meeste mensen komen toch wel minimaal één keer per jaar in het gemeentehuis en daardoor herontdekken ze dan de bibliotheek. Ze merken dan ook dat er veel meer in de bieb gebeurt dan ze voorheen dachten”, zegt Verleisdonk. “In het Huis voor de Samenleving zie je dat we weer die opgaande lijn terug hebben gevonden en kunnen we eigenlijk veel beter die nieuwe rol van de bieb uitvoeren. Daarin doen we veel meer dan alleen maar boeken uitlenen.”

Dat mensen de bibliotheek weten te vinden voor de andere services blijkt ook uit de toename in het aantal bezoekers. “In totaal gingen we van 211.473 bezoekers in 2022 naar 255.583 bezoekers in 2023”, zegt Robin Verleisdonk. “We willen er zijn voor onze bibliotheekleden, maar ook voor mensen die geen abonnement willen maar ons opzoeken voor het volgen van een digitale cursus of voor kinderen die in hun vakantie willen deelnemen aan leuke en leerzame activiteiten. We zetten daarom extra in op het vergroten van het bereik van onze activiteiten. De bibliotheek moet het mogelijk maken dat iedereen in Helmond, Deurne, Asten en Someren zichzelf een leven lang kan ontwikkelen.”

Ruime opzet
In Deurne is er in korte tijd veel veranderd voor de bibliotheek. In november 2021 startte de verbouwing van het gemeentehuis tot het nieuwe Huis voor de Samenleving. “Op maandag 4 september 2023 werd fase twee opgeleverd en mochten wij onze nieuwe bibliotheek openen. In twee weken tijd werden alle materialen ingepakt en verhuisd van het cultuurcentrum naar het Huis voor de Samenleving. De eerste geluiden van bezoekers waren positief. De ruime opzet in het Huis beviel meteen erg goed”, vertelt Robin Verleisdonk.

Het grootste deel van de volwassen-collectie heeft in Deurne een plek gekregen in de centrale hal van het Huis voor de Samenleving. De jeugdboeken en klantenservice bevinden zich in een gedeelte dat bereikbaar is via een doorgang aan de linkerzijde van de centrale hal.

Ruimere openingstijden
Onlangs maakte de bibliotheek bekend dat de vestiging in Deurne nog dit jaar ruimere openingstijden krijgt en in de toekomst voortaan ook op zaterdagmiddag geopend is. Daarnaast komen er voor een deel van de bestaande zelfservice-uren professionele medewerkers om de klanten te helpen. Deze aanpassingen worden mogelijk gemaakt door middel van extra geld van de Rijksoverheid uit de landelijke ‘Regeling eenmalige specifieke uitkering lokale bibliotheekvoorzieningen’ (SPUK).

Foto’s: Harold van der Burgt/gemeente Deurne/Bibliotheek Helmond-Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen