14.1 C
Deurne
donderdag 21 september 2023
Home- VlierdenGouden speld Nederlandse Handboog Bond voor Sjaak Eijsbouts uit Vlierden

Gouden speld Nederlandse Handboog Bond voor Sjaak Eijsbouts uit Vlierden

Vlierdenaar Sjaak Eijsbouts heeft vorige week de gouden bondsspeld ontvangen voor zijn bijdrage en verdiensten voor de handboogsport in Nederland. Uit handen van directeur Arnoud Strijbis van de Nederlandse Handboog Bond kreeg Eijsbouts de onderscheiding voor zijn rol als ‘bondsarchivaris’.

In deze functie heeft hij jarenlang allerhande documenten, bekers, foto’s en andere voor de handboogsport belangrijke documenten verzameld. Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd in de aanvraag van het predicaat Koninklijk van de bond.

Rozenjacht
De bijna 80-jarige Sjaak Eijsbouts is al sinds 1969 lid van de Rozenjacht in Vlierden. Daarvoor was zijn interesse voor de handboogsport al gewekt achter het dorpscafé van zijn ouders, waar ook intensief werd geschoten. Bij De Rozenjacht stroopte hij de mouwen op bij allerhande bouwactiviteiten en de verhuizing van de vereniging. Daarnaast is hij jarenlang bestuurslid van de vereniging geweest en leidde hij als wedstrijdleider vele wedstrijd in goede banen.

‘Hét historisch geweten’
In 2021 ontving Eijsbouts voor zijn verdiensten in de handboogsportwereld ook al een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Lid in De Orde van Oranje Nassau. In de ondersteuningsbrief voor de aanvraag van de onderscheiding noemde Lex Roolvink van de bond Sjaak Eijsbouts zelfs ‘hét historisch geweten van de Nederlandse handboogsport, dé archivaris van de handboogsport in ons land’.

Verhuizen
Sjaak heeft een enorm archief met boekjes, uitslagen, affiches, bekers, medailles en alles wat met de handboogsport te maken heeft. Al het materiaal heeft hij zorgvuldig geordend en ook veel belangrijke documenten gedigitaliseerd. Nu Eijsbouts gaat verhuizen naar een kleinere woning, zal een deel van zijn verzameling verhuizen naar het bondsbureau in Papendal.

Foto: Nederlandse Handboog Bond

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen