11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneOpnieuw klap voor Ebusco op beurs; analisten kritisch over aantal nieuwe orders...

Opnieuw klap voor Ebusco op beurs; analisten kritisch over aantal nieuwe orders en trage uitbreiding productie

Het Deurnese Ebusco heeft maandag op de Amsterdamse effectenbeurs een flinke klap opgelopen. De busfabrikant dreigt de verwachtingen van ABN AMRO voor de winstgevendheid in 2024 niet te halen. Analist Eric Wilmer van de bank heeft daarom het koersdoel voor Ebusco verlaagd van 13,00 naar 9,00 euro. Hiermee kelderde de beurskoers van de busfabrikant gisteren met 17 procent; van 12,24 euro naar rond de 10,15 euro.

Het negatieve analistenrapport komt voort uit de tegenvallende orderontwikkeling en trage uitbreiding van de productie. ABN AMRO denkt dat het steeds waarschijnlijker wordt dat Ebusco uiterlijk in de eerste helft van 2024 aandelen zal moeten uitgeven ter waarde van minimaal 10 procent van het aandelenkapitaal.

Productiesnelheid
Concurrenten Iveco, MAN en VDL zouden volgens de bank van hun laatste modellen elektrische bussen veel meer exemplaren hebben verkocht dan Ebusco met de 3.0, terwijl de bussen van MAN en VDL later op de markt kwamen. De analisten denken dat de rivalen een streep voor hebben bij opdrachtgevers op het vlak van productiesnelheid, reputatie en zelfs prijs.

100 miljoen
Het marktaandeel van Ebusco zou volgens ABN AMRO in 2022 minder dan 2 procent zijn geweest met in totaal 80 bussen, tegenover een marktaandeel van 4 procent een jaar eerder. Daarbij groeide het aantal orders in de laatste negen maanden van vorig jaar met maar 3 procent. De bank voorspelt dat Ebusco eind dit jaar in de schulden zal raken en in 2024 nog zo’n 100 miljoen euro nodig zal hebben.

Venray
Vorige week kreeg Ebusco ook al negatieve publiciteit te verwerken toen op de dag van de opening van een nieuwe fabriekshal in Venray het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs naar 12,35 euro zakte en de dag erna een nieuw dieptepunt bereikte met 12,20 euro per aandeel. Vanochtend stond het aandeel van Ebusco bij het openen van de Amsterdamse effectenbeurs om 09.00 uur op 10,30 euro.

Lees ook: Deurnese busfabrikant Ebusco groeit verder met nieuwe fabriekshal in Venray maar beurskoers bereikt dieptepunt

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen