14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- LiesselGroep minderjarige asielzoekers kan waarschijnlijk pas vanaf september in Liessel terecht

Groep minderjarige asielzoekers kan waarschijnlijk pas vanaf september in Liessel terecht

De dertig minderjarige asielzoekers die door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) worden ondergebracht in het pand aan het Zand 17 in Liessel, kunnen waarschijnlijk pas op zijn vroegst in september terecht op de locatie. De verbouwing van de boerderij en aanpassingen op het terrein waren gepland om voor 1 juni afgerond te zijn, maar dat blijkt niet haalbaar.

Tijdens de jaarvergadering van Dorpsraad Liessel liet een woordvoerder van het COA woensdagavond weten dat er nog een aannemer voor de werkzaamheden moet worden geselecteerd.

Zeven meisjes
Daarna kan men pas aan de slag met het gereed maken van de locatie. Daarbij is de bedoeling dat er een verdieping komt voor de zeven meisjes die zich waarschijnlijk bevinden in de groep van dertig vluchtelingen.

De jonge minderjarige asielzoekers komen uit onder meer Syrië en Eritrea en zijn zonder ouders naar Nederland gekomen. Daarom krijgen ze via Stichting Nidos een voogd toegewezen als wettelijk vertegenwoordiger. Deze organisatie zal ook aanwezig zijn op de noodopvang-locatie. Daar krijgen alle vluchtelingen ook een mentor. Deze begeleidt hen bij hun ontwikkeling naar zelfredzaamheid en volwassenheid. Ook bereiden de ze de jongeren voor op hun toekomst in Nederland of het land van herkomst.

Internationale schakelklas
Omdat ze allemaal leerplichtig zijn, is het plan om de vluchtelingen in Helmond naar school te laten gaan. Het COA is nog in overleg over de mogelijkheden hiervoor in een internationale schakelklas. Naast onderwijs krijgen de vluchtelingen als dagbesteding ook educatieve en recreatieve activiteiten aangeboden, zoals OV-training, verkeerslessen, kooklessen en voorlichting over verschillende onderwerpen.

Foto’s: Dorpsraad Liessel/Era Focus

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen