7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneGroep ORO-cliënten zorgt in Deurne al acht jaar voor een spic en...

Groep ORO-cliënten zorgt in Deurne al acht jaar voor een spic en span centrum

John, Annie, Hans, Michelle, Daniëlle, Karin en Mike. Wellicht heb je ze wel eens aan het werk gezien in het Deurnese centrum op woensdag of donderdag. Ze bemensen de werkpost van ORO, ook wel ‘De centrumgroep’ genoemd, die zorgt voor een schoon winkelgebied.

Omdat het de Week van de AfvalHelden is, zetten we deze zeven mensen in het zonnetje. Maar ook door het jaar heen krijgen ze veel positieve reacties, vertelt hun begeleider Mona Reeuwijk.

‘Goed bezig!’
“De meeste winkeliers kennen ons. Ze vragen ons wel eens binnen voor een kopje koffie of zo. We hebben zelfs wel eens een lunch aangeboden gekregen. Er is ook veel contact met het winkelend publiek. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Jullie zijn goed bezig!’”

Wat Mona betreft verdienen de groepsleden zeker de naam AfvalHelden. “Elke week weer doen ze hun werk met plezier. Soms ligt er echt allerlei vuiligheid op straat, maar het eindresultaat is altijd spic en span.”

Ze zijn in de weer met prikkers, een afvalzuiger en een kauwgumverwijderaar. Ook legen ze de vuilnisbakken en poetsen ze ze. In het seizoen komt het watergeven van de plantenbakken erbij. Hiervoor hebben ze sinds een half jaar een speciaal sproeiwagentje.

Ieder zijn ding
Ieder heeft zo z’n werkzaamheden. “Ze vinden het fijn als ze allemaal een eigen, afgebakende taak hebben. Michelle veegt altijd, John prikt afval en rijdt met het wagentje, Hans leegt de bakken en rijdt op de elektrische bakfiets, Karin en Annie prikken ook en Danielle doet van alles wat. Mike is nieuw. Bij hem moet ik nog ontdekken wat hij het leukst vindt.”

Mona gaat al acht jaar op pad met de centrumgroep. In die tijd is de aanpak steeds vakkundiger geworden. “We begonnen met een bolderkar en een paar bezems. Als je ziet wat voor materieel we nu tot onze beschikking hebben. We hebben ook allemaal bedrijfskleding en veiligheidsschoenen van het Centrummanagement gekregen.”

Meedoen met de maatschappij
Centrummanagement Deurne is officieel de opdrachtgever van de groep. De relatie met centrummanager Peter Thijssen is uitstekend. “Vorig jaar was hij zelfs genomineerd voor De Gouden Gift, een prijs die ORO uitreikt aan personen die zich ervoor inzetten dat mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen in de maatschappij.”

De groep ontvangt veel waardering van winkeliers en publiek. Soms gaat dat op een bijzondere manier. “Er was een meneer die vanaf zijn balkon riep: ‘Willen jullie een ijsje?’ Nou, dat lustten ze wel. Toen gooide hij vanaf twee hoog ijsjes naar beneden.”

Foto’s: Mona Reeuwijk

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen