8.8 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneGrondwaterstand hersteld in Nederland; waterschap Aa en Maas handhaaft onttrekkingsverbod oppervlaktewater

Grondwaterstand hersteld in Nederland; waterschap Aa en Maas handhaaft onttrekkingsverbod oppervlaktewater

Door de vele regen in juli en begin augustus zijn in heel Nederland de grondwaterstanden hersteld. Volgens de meest recente gegevens van de droogtemonitor zijn deze nu normaal tot boven normaal voor de tijd van het jaar. Toch handhaaft waterschap Aa en Maas voorlopig het onttrekkingsverbod van het oppervlaktewater, dat sinds 15 juni van kracht is.

“Ook al is het momenteel koeler en natter dan afgelopen weken: de droogte is nog niet voorbij. Het is van groot belang dat we zo zuinig mogelijk met het beschikbare (regen)water omgaan”, zegt waterschap Aa en Maas.

Neerslagoverschot
Door het droge en warme voorjaar liep het neerslagtekort flink op. Sinds half juni is het weer omgeslagen en zijn er weer buien gevallen. Dit wisselvallige weer zette zich met name in de tweede helft van juli voort. Het neerslagtekort nam daarmee flink af. Momenteel is dit neerslagtekort ongeveer -20 millimeter. “Dit getal is negatief omdat er momenteel geen sprake is van een tekort, maar van een overschot. Dat betekent dat er vanaf 1 januari meer regen is gevallen, dan dat er door verdamping is ‘verdwenen’. Ter vergelijking: vorig jaar was er rond deze tijd een neerslagtekort van 120mm”, legt het waterschap uit.

De vele regen van de afgelopen tijd zorgde ervoor dat de grondwaterstanden zijn gestabiliseerd of zijn gaan stijgen. Dat is ook te zien aan de gemeten grondwaterstanden, die als bolletjes worden weergegeven op bovenstaande kaart. De gemeten grondwaterstand zit volgens waterschap Aa en Maas dicht tegen de grens van de normale waarden aan: “Wanneer er dus nog wat meer regen valt, kleuren deze grondwatermetingen waarschijnlijk dus ook groen.”

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen