12.9 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneLekker kletsen en lopen; wandeling vanaf Smalle Haven in Deurne is vooral...

Lekker kletsen en lopen; wandeling vanaf Smalle Haven in Deurne is vooral gezellig

Bij de Smalle Haven in Deurne komen elke veertien dagen op zaterdag een aantal bewoners en andere ORO-cliënten samen om een wandeling te maken. Omdat het goed is voor de gezondheid, maar vooral omdat ze het zo gezellig vinden.

De wandelaars worden begeleid door Suzanne Jagers en vrijwilligster Jolanda. “We hadden aan onze ambulante cliënten in Deurne gevraagd wat ze missen in het aanbod, waar ze behoefte aan hadden en wat hun wensen waren. Eén van de dingen die daaruit kwam, was dat er verschillende mensen wilden wandelen. Daarop hebben we dit wandelclubje als pilot opgestart en nu zijn we er nog steeds”, vertelt Suzanne.

Groep zonder naam
De wandelgroep werd ongeveer anderhalf jaar geleden gestart. Hoewel ze het nog steeds moeten doen zonder een echte eigen naam voor het clubje, is er wel al een vast aantal deelnemers. Anita komt met de taxi en is er het eerste. Daarna druppelt de rest binnen. Suzanne heeft haar hondje Pip bij zich. Frank komt met de auto, want ‘dan kan ik meteen boodschappen doen’, en ook Tineke, Bart, Jurgen en Pedro zijn present.

Koetjes en kalfjes
“Lekker een eindje wandelen, een beetje kletsen, dat vind ik leuk. We hebben ook een eigen appgroep. Soms gaat het niet door. Als er teveel afzeggingen zijn. Daar baal ik altijd van, ja. Ik vind het fijn om wat te buurten”, vertelt één van de wandelaars. De deelnemers kenden elkaar voor het wandelen maar nauwelijks, maar daar heeft deze activiteit verandering in gebracht. Onderweg wordt er gekletst over koetjes en kalfjes en over hoe het met iedereen gaat. Zo is Anita opgenomen geweest in het ziekenhuis en is Bart jarig geweest.

Na afloop van de wandeling wordt er gezamenlijk in de tuinkamer van de Smalle Haven koffie gedronken en is er een plakje cake. De wandelaars genieten van het samen bezig zijn, want dat is waar het voor hen om draait.

Poolen
Spontaan is er daarnaast een clubje ontstaan van een groepje mannen dat elke week een avondje gaat poolen in de Smalle Haven. Dat begon met Menno, één van de begeleiders, die na het eten met een cliënt ging wandelen en daarna een potje poolen.

Eerst stonden andere bewoners er nog wat afwachtend bij te kijken, maar ondertussen is er een ‘mannenclubje’ van vijf of zes heren ontstaan, die samen biljarten en vooral gezellig samen komen en met elkaar kletsen. “Het is fijn dat we met dit soort activiteiten kunnen inspelen op de wensen van de cliënten”, zegt Suzanne Jagers. Net als bij het wandelclubje draait het ook hier om de gezelligheid.

Foto: Smalle Haven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen