Slechts negen van de 56 Brabantse gemeenten voldoen aan de eis die de Nederlandse overheid heeft opgelegd wat betreft het voorzien van woningen aan statushouders. Vooral kleinere gemeenten met relatief weinig sociale huurwoningen krijgen het niet voor elkaar om geschikte woningen te vinden. In de gemeente Deurne moeten eigenlijk nog twaalf plaatsen worden aangeboden.
In onze regio spant Helmond de kroon; deze gemeente heeft 28 te weinig woningen aan statushouders geboden. Ook in Someren hadden nog acht huizen beschikbaar moeten worden gesteld. In Asten wordt wel bijna aan de eis voldaan, op één plaats na.
Verblijfsvergunning
Het Rijk heeft voorgeschreven wat het aantal woningen voor statushouders per gemeente moet zijn, maar aan de halfjaarlijkse doelstelling voor 1 juli kan slechts een handjevol Brabantse gemeenten voldoen. Statushouders hebben een verblijfsvergunning en mogen in Nederland wonen en werken. Gemeenten hebben de taak om voor hen binnen veertien weken nadat de verblijfsvergunning is afgegeven voor huisvesting te zorgen.
De druk op de woningmarkt maakt dit voor veel gemeenten extra moeilijk. Met name mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning staan jarenlang op de wachtlijst. Daar komt nog eens bovenop dat er veel andere groepen zijn die ook in deze woningen moeten wonen, bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïne en Syrië, maar dus ook statushouders.
Kloosterhotel Willibrordhaeghe
Van de vluchtelingen met een verblijfsvergunning zijn er in Deurne in april van dit jaar dertig ondergebracht in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. Het COA wil met de plaatsing in hotels zorgen dat er ondanks de druk op de woningmarkt plekken vrijkomen in de asielzoekerscentra in Nederland. De statushouders in Deurne verblijven vooralsnog een half jaar in het hotel. De gemeente zegt niet te weten wat er daarna met hen gebeurt: “Het is nog niet duidelijk of de dertig personen uiteindelijk in onze gemeente komen te wonen.”
Wat betreft het plaatsen van statushouders doet van alle Brabantse gemeenten Oss het momenteel het ‘beste’, hier wonen momenteel zelfs veertien statushouders meer dan het Rijk eist. Maar in 47 Brabantse gemeenten lukt het niet om voldoende plekken te vinden voor alle statushouders. Koploper hierin is Breda. Daar hadden voor 1 juli nog 152 extra plaatsen moeten komen.
Sociale huurwoningen
Grotere gemeenten als Breda en Tilburg wordt een hogere eis opgelegd, daardoor is de achterstand hier snel hoger dan bij kleinere gemeenten. Afgezet tegen het totale aantal sociale huurwoningen blijkt dat vooral kleinere gemeenten moeite hebben om beschikbare plaatsen te vinden. In Breda en Tilburg zijn er relatief veel woningen, terwijl kleinere gemeenten het met een beperkter aanbod moeten doen. Gemeenten als Bladel, Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden lopen relatief gezien flink achter de feiten aan.
Ook andere gemeenten geven aan dat de drukte op de woningmarkt een van de belangrijkste oorzaken van de achterstand is. Hilvarenbeek en Goirle laten weten dat door het lage aantal beschikbare sociale huurwoningen, er simpelweg geen plaats is voor iedereen. Daarnaast geeft Goirle aan dat statushouders vaak alleenstaand zijn. Daar moeten passende woningen voor gevonden worden, zoals bijvoorbeeld appartementen, en ‘die liggen niet voor het oprapen in onze gemeente.’
Lees ook: Eerste 20 statushouders ondergebracht in Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe
Bron: Omroep Brabant Tekst (gedeeltelijk): Rens Knapen
Foto: Pexels