18.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneGrote opkomst bij glasvezelavonden in Deurne

Grote opkomst bij glasvezelavonden in Deurne

De afgelopen weken waren er verschillende informatieavonden met betrekking over glasvezel in Deurne. Deze avonden werden massaal bezocht door de Deurnese bevolking. Wanneer 30% van de inwoners van de gemeente Deurne zich inschrijft bij een van de providers, dan legt bouwer van het netwerk, E-Fiber, glasvezel aan. De vraag is: halen we dit?

En zo waren er nog wel meer vragen. Zo vroeg men zich af of de gehele gemeente Deurne wordt voorzien van glasvezel. E-Fiber beaamt dat wanneer er 30% of meer zich aanmeldt bij E-Fiber, dat voor de hele gemeente Deurne glasvezel beschikbaar gaat zijn. Wanneer glasvezel wordt aangelegd, komen er geen extra kosten voor de inwoners.

Hoge snelheid morsecode

Vele Deurnenaren zetten nog vraagtekens bij de overstap naar glasvezel. Want wat is dat nu eigenlijk, glasvezel? Glasvezel is vezel die zo dun is als een haar. Het is gemaakt van een speciaal soort glas. Met behulp van een knipperend laserlicht worden digitale gegevens op hoge snelheid doorgegeven. Alle signalen (denk aan tv, telefoongesprekken etc.) worden omgezet in een digitaal signaal. Je kunt dit vergelijken met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklamp. Bij beide vormt een serie strepen en punten de informatie. Met glasvezel kunt u internet, telefonie en televisie afnemen. Er is geen sneller netwerk dan glasvezel. Bij dit netwerk kun je kiezen uit verschillende providers. In Deurne kunnen we kiezen uit Tweak, Multifiber, TriNed, Glasnet en SNLR. Voor veel mensen zijn dit namen die niet snel een belletje doen rinkelen. Gelukkig zorgt E-Fiber voor een open netwerk. Dat wil zeggen dat meerdere glasvezelaanbieders toegang kunnen hebben tot het netwerk.

Groeiend internet

Er zijn in Deurne ook al plekken waar de verbinding op dit moment al goed is. Mensen die betrokken zijn bij deze plekken vrezen dat glasvezel wellicht hun goede verbinding zal schaden. E-Fiber geeft aan dat ze op de informatieavonden zo goed mogelijk hebben geprobeerd aan te geven dat Deurne te kort zal schieten in de toekomst. Dat baseren ze op de theorie dat in de toekomst alles over het internet zal gaan. Het lijkt nu allemaal nog onrealistisch, maar het zou zomaar kunnen zijn dat in de komende jaren je niet meer naar de supermarkt gaat om je boodschappen te doen, maar dat je kelderkast aangeeft dat je wekelijkse boodschappen bijna op en dat ze bij de supermarkt om de hoek nog aanbiedingen hebben die jou misschien aanstaan.

Of dit ook echt werkelijkheid gaat worden, zal de toekomst ons leren. Het is in ieder geval erg interessant om te filosoferen over deze toekomst.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen