25.8 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneGrote protestactie van boeren verwacht in Deurne tijdens bijeenkomst over landbouwakkoord

Grote protestactie van boeren verwacht in Deurne tijdens bijeenkomst over landbouwakkoord

Het zal vanavond druk worden bij de bijeenkomst van ZLTO de Peel, waarbij wordt gesproken over de laatste ontwikkelingen rond het landbouwakkoord. Niet alleen in de zaal bij Green Valley Estate worden veel agrarische ondernemers verwacht die zich zorgen maken, ook buiten op het terrein zal het dringen worden. Farmers Defence Force-voorzitter Mark van den Oever deed eerder deze week een oproep aan alle boeren in Nederland om donderdagavond voor een protestactie naar Deurne te komen.

“Ik denk dat er niet zoveel verschil zit tussen de mening van de ZLTO’ers in dat gebied en de FDF’ers. Dus ik roep op om vanuit heel het land met een auto vol volk daar naartoe te komen om heel duidelijk te maken aan het LTO-bestuur dat wij dit zo niet willen”, zegt Van den Oever van FDF.

Heikele punten
Bij de onderhandelingen over een mogelijk landbouwakkoord zijn de GVE- en graslandnormen voor de boeren bijzonder heikele punten. “Wij willen geen GVE-norm, wij willen geen afrekenbare stoffenbalans en willen wél een beter verdienmodel, waar we nog steeds niks van gehoord hebben”, aldus Mark van den Oever. Ook ZLTO de Peel is bezorgd over die normen: “Met name in Oost-Brabant maken we ons grote zorgen over de gevolgen van een mogelijk heel strenge GVE- of graslandnorm voor de melkveehouderij. Is er voor al die ondernemers nog wel een gezonde toekomst? Is het einde van de melkveehouderij zoals we die kennen dan in zicht?”

Melkveehouders
Daarom houdt de land- en tuinbouworganisatie donderdagavond een bijeenkomst in Deurne om aandacht te vragen voor de onrust onder melkveehouders en om hun vragen te beantwoorden. “We hebben Erwin Wunnekink van de LTO-vakgroep uitgenodigd om in te gaan over nut en noodzaak van deze normen, de positie van LTO hierover bij de onderhandelingen en vooral: wat ons de komende weken te wachten staat”, meldt ZLTO de Peel. De deadline zou volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak op 21 juni liggen. Mark van den Oever van Farmers Defence Force-voorzitter, zegt dat het niet zal blijven bij de protestactie donderdagavond in Deurne: “Het gaat de komende twee weken erom spannen, dus er is nog meer in de verwachting.”

Frietwagen
Hoeveel actievoerders er vanuit heel Nederland naar de bijeenkomst van ZLTO de Peel bij Green Valley Estate komen, is nog onduidelijk. “Ik heb geen idee aan welke getallen ik moet denken”, zegt Rob van Berlo van Baroef, waar Green Valley Estate deel van uitmaakt. Hij kan wel begrip opbrengen voor de actie van Farmers Defence Force: “Ze zijn in elk geval welkom, er staat zelfs al een frietwagen klaar voor ze. Wij hebben met onze familie en het bedrijf ook een agrarische achtergrond, dus we snappen wel dat de boeren hun stem willen laten horen en dat moet dus ook gewoon kunnen.”

ZLTO- en BAJK-leden
De bijeenkomst over het landbouwakkoord is alleen bedoeld voor ZLTO- en BAJK-leden die zich hiervoor van te voren moesten aanmelden. “Om alles goed te laten verlopen is er wel voor gekozen om er een besloten bijeenkomst van te maken. We hebben contact gehad met voorzitter Mario Berkers van ZLTO de Peel en vooralsnog gaat gewoon alles door en komen de sprekers ook gewoon allemaal. De veiligheidsregio is wel op de hoogte gesteld van de protestactie maar dat is puur uit voorzorg, zodat ze ervan op de hoogte dat er veel mensen op af zouden kunnen komen”, zegt Van Berlo.

Bij de meeting die donderdagavond begint om 20.00 uur, zullen naast Erwin Wunnekink ook Bart Voet (voorzitter ZLTO Uden / fiscaal-juridisch expert), Mario Berkers (voorzitter ZLTO De Peel) en Anton Bouw (voorzitter AJK De Peel) het woord voeren. Erik Martens, specialist Public Affairs bij ZLTO, zal het gesprek tijdens de bijeenkomst leiden.

Foto: Ramon van Hoek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen