25.9 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneNostalgische spullen uit privémuseum van Thea Mansvelders te zien bij tentoonstelling Heemhuis

Nostalgische spullen uit privémuseum van Thea Mansvelders te zien bij tentoonstelling Heemhuis

De goeie oude gele stofdoeken, de tafelschuier, een petroleumstel, pakjes shag uit de oorlog, bakken vol knopen; het privémuseum van Thea Mansvelders in de Zeilberg staat er mee vol. Wel letterlijk honderdduizend nostalgische dingen zijn terug te vinden in wat Thea zelf noemt: ‘M’n Hôkske’. Een gedeelte van de verzameling is vanaf komende zondag te zien bij een tentoonstelling van het Heemhuis in Deurne.

De 87-jarige Mansvelders gaat de expositie zelf openen om 14.30 uur. Dat ze nu een paar spullen tijdelijk uitleent aan het Heemhuis, komt eigenlijk best goed uit want plaats in het museum in de aanbouw van haar huis is er bijna niet meer. “Binnen en buiten, boven op de vliering, alles zit echt vol”, vertelt Thea. “Ik heb heel veel, maar ik heb eigenlijk nooit genoeg. Niet per se om te hebben, het gaat meer om het vinden. Zo gelukkig kan ik worden als ik iets heb gevonden en dat kan iets heel kleins zijn van maar een paar euro. Als ik dan naar huis fiets, is het net of ik een elektrische fiets heb. Terwijl ik toch een gewone fiets heb”, lacht Thea.

Milieu
Haar ‘Hôkske’ staat barstensvol voorwerpen uit het verleden, spullen die vaak in de loop der jaren zijn vervangen door andere moderne alternatieven. Voor de leden van de Heemkundekring H.N. Ouwerling is de verzameling van Thea een geweldige bron waar ze uit mogen putten voor hun tentoonstelling. “In tijden van bezuinigingen en meedenken over het redden van het milieu is het misschien zo gek nog niet om eens stil te staan bij deze vaak eenvoudige middelen en ze weer te gaan gebruiken. In onze expositie geven wij de nodige voorbeelden”, vertellen de leden van de Heemkundekring.

Verhaal vertellen
Ze zijn blij dat Thea de tentoonstelling zondag wil openen: “Thea heeft in de loop der jaren, al fietsend door de wijde omgeving, heel veel bij elkaar gesprokkeld en kan bij vrijwel elk voorwerp wel een verhaal vertellen. Behalve het nostalgische en educatieve tintje van deze tentoonstelling is het voor ons ook een uiting van dankbaarheid jegens Thea op wie wij in de loop van de jaren nooit vergeefs een beroep hebben gedaan.”

De expositie met de nostalgische spullen uit de verzameling van Thea Mansvelders is van 11 juni tot en met 10 september te zien in het Heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. De openingstijden van het Heemhuis zijn elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en op elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Kronieken van Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen