9.1 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneGrote verschillen per wijk in stemgedrag en opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen Deurne

Grote verschillen per wijk in stemgedrag en opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen Deurne

De gemeenteraadsverkiezingen in Deurne zitten er op voor zowel de kiezers als de zeven lijsttrekkers en partijen. Woensdagavond werd DOE! opnieuw de grootste partij in de gemeente Deurne. Maar dat geldt niet altijd als je per dorp of een bepaalde wijk gaat kijken. De politieke voorkeuren verschillen nogal afhankelijk van waar je het in de gemeente bekijkt.

Hieronder kun je zien op welke partijen het meest gestemd is in jouw buurt. Swipe naar links om de gegevens van alle wijken en dorpen te bekijken.

Grote verschillen
Per stembureau zijn grote verschillen te zien zoals in Zeilberg waar het CDA in tegenstelling tot andere wijken, nog wel steeds kan rekenen op een grote achterban. Mogelijk doordat ex-lijsttrekker Helm Verhees (DeurneNU!) en lijsttrekker Tom Oomen (VVD) in Liessel wonen, scoren beide partijen bovenmatig goed in dát dorp. De VVD doet het daarnaast ook goed in Vlierden. In de dorpen Neerkant en Helenaveen blijkt DeurneNU! heer en meester.

Minder in kerkdorpen
De linkse combinatie van Progressief Akkoord-Groen Links/PvdA doet het stukken minder in de kerkdorpen maar weet dat flink te compenseren met een groot aantal stemmen in het centrum van Deurne. Transparant Deurne weet naast de kiezers in het centrum ook de inwoners van Liessel en Zeilberg te bereiken. Winnaar DOE! moet het vooral hebben van kiezers uit het Deurnese centrum en de wijk Heiakker.

Bekijk hieronder per partij waar ze het meeste stemmen kregen in de gemeente Deurne. Swipe naar links om de gegevens van alle partijen te bekijken.

Hoge opkomst Walsberg
Ook het opkomstpercentage dat gemiddeld 52,2 procent was, verschilt sterk per locatie. Vooral in de kerkdorpen gaan meer mensen stemmen dan in de wijken in Deurne zelf. Uitzondering daarop is de Walsberg waar het opkomstpercentage juist het hoogst was van alle wijken en dorpen met 71,3 procent.

Weinig stemmers in Deurne-West
In Vlierden (67,2 procent) en Helenaveen (60,4 procent) ging ook de meerderheid van de stemgerechtigden naar de stembus. De meeste wijken in Deurne zelf kwamen uit tussen de 40 en 58 procent, behalve het stembureau in Deurne-West in de Microsporthal aan de Schutsboom. Dat viel in negatieve zin op met het laagste opkomstpercentage van 28,7 procent.

Bekijk hieronder de verdeling van de stemmen onder de zeven partijen en de zetelverdeling in de gemeente Deurne.

Berekeningen gebaseerd op voorlopige uitslagen van woensdag 16 maart 23.30 uur. Aan deze gegevens kunnen geen rechten ontleend worden. Graphics: DMG (Deurne Media Groep)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen