17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneGrove misstanden bij aspergekwekerij in de Peel

Grove misstanden bij aspergekwekerij in de Peel

Bij een aspergekwekerij in het Peelgebied zijn misstanden vastgesteld door de inspectie van sociale zaken en werkgelegenheid. Werknemers maken lange dagen, verdienen ver onder het minimumloon en wonen onder mensonwaardige omstandigheden.

Arbeidsmigranten
Vrijwel alle werknemers bij het bedrijf zijn arbeidsmigranten. Tijdens de inspectie op 4 juni waren er 23 aan het werk. Zij verklaarden dagen te maken van twaalf uur en dat zeven dagen per week. Per persoon wordt op een dag 50 tot 70 kilo asperges gestoken, het salaris bedraagt €0,55 per kilo. Dit komt neer op gemiddeld €30,- per dag, wat gelijk staat aan een uurloon van €2,50, ongeveer vier keer lager dan het wettelijk minimumloon in Nederland.
Er is vastgesteld dat er geen arbeidsovereenkomsten zijn afgesloten met de werknemers en dat zij geen zorgverzekering hebben. Ook wordt er geen urenregistratie bijgehouden, terwijl dit verplicht is.

Erbarmelijke omstandigheden
De werknemers wonen op het terrein in caravans die niet zijn aangesloten op elektriciteit. Er is geen koelkast en maar beperkt mogelijkheid tot het bereiden van eten, op het gehele terrein zijn slechts twee douches.

Verbeteringen
De aspergekweker is opgedragen orde op zaken te stellen, daarnaast kan hij diverse boetes verwachten. De werknemers hebben besloten in afwachting van de veranderingen bij de kwekerij te blijven. De inspectie zal toezien op het naleven van de regels.

De inspectie kwam de kweker op het spoor nadat door de gemeente signalen waren afgegeven. Uit privacy overwegingen is niet bekend gemaakt om welke gemeente het gaat.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen