21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- VlierdenHaptotherapeut (60) uit Vlierden krijgt celstraf voor ontucht met drie cliënten

Haptotherapeut (60) uit Vlierden krijgt celstraf voor ontucht met drie cliënten

Een 60-jarige man uit Vlierden is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank Oost-Brabant pleegde hij als haptotherapeut ontucht met drie cliënten. De man mag de komende 5 jaar geen beroep uitoefenen in de maatschappelijke zorg en moet de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 16.000 euro.

De verdachte kreeg als haptotherapeut te maken met cliënten die voor uiteenlopende klachten naar hem kwamen. Bij de behandeling van drie vrouwen ging hij over de schreef. Terwijl ze op zijn behandeltafel lagen, raakte hij de vrouwen op intieme plekken aan. Bij twee vrouwen drong hij daarnaast met zijn vinger hun geslachtsdeel binnen.

Kwetsbare positie
De slachtoffers kwamen voor hulp naar de haptotherapeut en bevonden zich tijdens hun behandelrelatie in een zeer kwetsbare en afhankelijke positie. “De verdachte moest in die situatie juist professioneel en extra behoedzaam zijn. Daarbij komt dat de slachtoffers hulp nodig hadden omdat zij vast waren gelopen met hun gevoelens op het gebied van mannen, intimiteit, nabijheid en andere klachten. De verdachte plaatste echter zijn eigen behoefte aan bevestiging en waardering boven het belang van de slachtoffers”, aldus de rechtbank.

De vrouwen gaven herhaaldelijk signalen af dat hij moest stoppen, maar dit negeerde hij. De verdachte stond volgens de rechter onvoldoende stil bij de mogelijk nadelige psychische gevolgen voor de slachtoffers. Zij kampen nog altijd met de gevolgen van zijn handelen.

Huis kwijtraken
De verdediging verzocht de rechtbank om de verdachte geen langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen, onder meer omdat de kans groot is dat hij en daarmee ook zijn kinderen hun huis kwijtraken. Ook benadrukte de advocaat van de Vlierdenaar dat hij niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten en dat hij sinds de aanvang van de strafzaken op geen enkele manier contact heeft gezocht met de aangeefsters en dat ook in de toekomst niet van plan is.

Bij het bepalen van de straf is meegewogen dat de verdachte zijn praktijk inmiddels heeft gesloten en hulp heeft gezocht bij een psycholoog. Toch vindt de rechtbank een celstraf van 16 maanden op zijn plaats, plus 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf om de man ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat. De officier eiste twee weken geleden 36 maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen