16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneHeemkundekring Deurne doet bijzondere vondst: ‘Het lijkt wel een Van Gogh’

Heemkundekring Deurne doet bijzondere vondst: ‘Het lijkt wel een Van Gogh’

Regelmatig krijgen de leden van heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne oude boeken of andere materialen aangeboden. Vaak zitten daar niet heel bijzondere dingen bij, maar deze keer werd er in een stapeltje boeken een zeldzaam werk van Hendrik Wiegersma aangetroffen, met daarin een waarschijnlijk vooroorlogse foto van een schilderij dat bijzonder veel lijkt op de stijl van Vincent van Gogh.

Pieter Koolen van de Deurnese heemkundekring is erg blij met de vondst: “Wij verzamelen voor onze bibliotheek boeken die betrekking hebben op Deurne of die door Deurnese auteurs zijn geschreven. Daarvoor krijgen we van allerlei mensen tweedehandse boeken aangeboden. Voordat we die eventueel weer van de hand doen, kijken we altijd of er iets bijzit dat we nog niet hebben. Soms bevindt zich daarbij bijvoorbeeld een oud exemplaar dat we nog niet hadden, zoals nu met het boekje van Wiegersma.”

De Maat
Op zich is die vondst al bijzonder volgens Koolen: “We wisten wel van het bestaan van dat boekje, maar hadden het tot voor kort alleen maar digitaal. Het is een klein boekje, getiteld De Maat, dat Wiegersma in 1952 liet drukken. Het bevat ongeveer 20 ongenummerde bladzijden waarop hij een filosofische beschouwing over kunst presenteert.”

In het zeldzame boekje bevond zich een merkwaardig oud fotootje van een schilderij. “Aan de stijl te zien, is het van Vincent van Gogh”, zegt Pieter Koolen. Het is volgens hem afkomstig van voor de oorlog: “Het is een zilvernitraat foto, dat is één van de oudste afdrukmethoden die er bestaat. Je kunt dus ook helaas de kleuren van het schilderij niet zien de foto. Als je het tafereel bekijkt en de schilderstijl, zou het zo maar kunnen gaan om een onbekende Van Gogh.”

Van Gogh
Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het werk van de bekende Brabantse schilder afkomstig is. “Navraag bij het Van Goghmuseum leerde dat men daar dit schilderij niet kende in de collectie schilderijen en tekeningen van Van Gogh”, vertelt Koolen. Niettemin zijn de leden van H.N. Ouwerling erg benieuwd naar door wie het werk dan wel is gemaakt. “Omdat het een bijzonder mooi en treffend geschilderd kunstwerk is, zijn we heel benieuwd wie de schilder is, waar zich het origineel van dat schilderij bevindt en hoe het er in kleur uitziet”, zegt Pieter Koolen.

Pater Munsters
Hoe het boekje van Hendrik Wiegersma met het fotootje bij de heemkundekring terecht is gekomen, is weer een ander nog onopgelost mysterie. Toch heeft Koolen wel een vermoeden: “We krijgen natuurlijk heel veel materialen binnen, die we dan op bepaalde momenten gedetailleerd bekijken. In dit geval denk ik dat het boekje afkomstig is uit de nalatenschap van Pater Munsters, die vroeger contact had met Wiegersma.”

Koolen hoopt dat er iemand is die het schilderij op de foto herkent: “We zijn heel benieuwd naar de herkomst van de foto die in het boek zat gestoken, maar vooral ook naar het schilderij zelf. Het zou geweldig zijn als dat werk nog bestaat.”

Mensen met tips kunnen bellen met Pieter Koolen via telefoonnummer 06-16697938 of een email sturen naar p.koolen2@chello.nl.

Foto: heemkundekring H.N. Ouwerling

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen