28.9 C
Deurne
zaterdag 20 juli 2024
Home- DeurneHele zomer lang je ogen uitkijken in Sint Willibrorduskerk Deurne

Hele zomer lang je ogen uitkijken in Sint Willibrorduskerk Deurne

Het is één van de oudste gebouwen in Deurne en er is deze zomer van alles te ontdekken; de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Zoveel historie en cultuur moet gezien worden, vinden de leden van het gilde Kerkwacht Deurne. Daarom is de kerk vanaf zondag 1 mei tot eind oktober elke middag tussen 14.00 en 16.00 uur open voor bezoekers en gratis toegankelijk. Alleen op maandag is de kerk gesloten.

“Het gebouw en de permanente inventaris zijn al een bezichtiging waard. Maar daar blijft het niet bij”, zegt Ton Wouters van het gilde Kerkwacht Deurne. Ter gelegenheid van het feit dat Deurne 1300 geleden voor het eerst genoemd werd in een officiële acte, heeft de Paramentengroep van de parochie een bijna 20 meter lang wandkleed geborduurd waarop de geschiedenis van Deurne is te zien. Dit wandkleed is ook deze zomer nog te zien in de kerk. In een gratis verkrijgbare folder vind je allerlei feiten uit de Deurnese geschiedenis die op het wandkleed te zien zijn.

Vorige eeuw
Tussen 1 mei en Pinksteren is er ook enkele weken een expositie van Deurnese kunstenaars onder de titel Verbinding te bezichtigen in de Willibrorduskerk. Na Pinksteren start een nieuwe wisseltentoonstelling. Dit keer is het onderwerp Gips en Keramiek – Kerk in Beeld. Er zijn beelden uit de vorige eeuw te zien van diverse onverwachte plaatsen in Deurne die bewaard zijn gebleven. Ook is er aandacht voor de vroegere productie van onder andere kerststallen in Deurne.

Pierre Cuypers
De kerk is op zichzelf ook zeker een bezichtiging waard omdat er volgens Ton Wouters veel historie terug te vinden is: “Al in het begin van de dertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de toren en de kolommen in het middenschip. Halverwege de vijftiende eeuw werd de kerk vergroot met een transept en een nieuw koor. Onder leiding van Pierre Cuypers werd eind negentiende eeuw een grootscheepse restauratie uitgevoerd in neogotische stijl. Van de toren tot aan het hedendaagse interieur beslaat het gebouw daardoor een cultuurperiode van eeuwen.”

Terug in de tijd
Het afdalen in de grafkelder van de heren van Doerne en de klim naar de gewelven van de kerk via een eeuwenoude wenteltrap in de toren voeren je terug in de tijd. “Als je dwars door de dikke muren van de toren stapt kun je de tijd letterlijk voelen. En waar je in de grafkelder geconfronteerd wordt met de vergankelijkheid van de mens word je op de gewelven overweldigd door het vernuft van het bewaard gebleven middeleeuws vakwerk van de houten dakconstructie”, vertelt Ton Wouters.

Hendrik Wiegersma
Het gebouw is volgens hem wel duidelijk een kerk gebleven: “Er zijn diverse religieuze voorwerpen permanent tentoongesteld en ook de glas-in-lood ramen laten mooie religieuze afbeeldingen zien. Het drieluik van Hendrik Wiegersma en de enorme schilderijen van Hans van Hoek, een kruisweg op koper geschilderd en het beroemde, gerestaureerde Smitsorgel onderschrijven dat gebruik.”

Voor een rondleiding over de gewelven in de kerk wordt 2 euro per volwassene gevraagd. Kinderen in de basisschoolleeftijd mogen gratis mee naar boven. Tijdens de opening van de kerk zijn twee kerkwachten aanwezig die van alles kunnen vertellen over de kerk. Meer informatie vind je op www.willibrorduskerkdeurne.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen