4.5 C
Deurne
dinsdag 29 november 2022
Home- HelenaveenHelenaveen Kermist Op Eigen Kracht

Helenaveen Kermist Op Eigen Kracht

Komend weekend is het weer zover: Helenaveen viert haar jaarlijkse kermis.

Sandra van Cauwenberghe, uitbater van het plaatselijke hotel-café-restaurant en lid van de kermiscommissie van het dorp, is er helemaal klaar voor: “Als horeca-ondernemer is alles weer geregeld. De tent wordt deze week opgebouwd, de personele bezetting is rond, bestellingen zijn gedaan, afspraken met de kermiscommissie zijn duidelijk en het programma klinkt als een klok! We hebben dit jaar zelfs een stand met kermis T-shirts! Nou alleen de weergoden nog…”

Maar ook als kermiscommissie zijn ze er klaar voor vertelt de actieve onderneemster. Voor het derde jaar nu organiseert deze commissie, hangende onder de vlag van de Dorpsraad, samen met de lokale horeca hun kermis. “Het wordt voor kermisexploitanten natuurlijk steeds minder aantrekkelijk om naar kleine kernen als de onze te komen. Er valt, onder normale omstandigheden, hier gewoon geen geld te verdienen voor ze.” Aldus van Cauwenberghe. “Ook dit jaar nog moeten een aantal exploitanten naar Helenaveen komen, omdat ze hebben ingeschreven voor Deurne kermis. Maar de vraag is natuurlijk hoe lang dat nog goed gaat. Daarom hebben wij sinds een aantal jaar de rollen omgedraaid: de vrijwilligers van onze kermiscommissie gaan huis aan huis langs de deuren en halen op deze manier geld op. Hiermee wordt dan o.a. een budget gecreëerd waarmee de kermisexploitanten aan de slag gaan om er voor te zorgen dat we toch een aantal mooie attracties hebben staan.”

En ook dit jaar lijkt dat plan weer perfect te gaan slagen. Met de door de gemeente geleverde attracties, is de gemeenschap er in samenwerking met welwillende exploitanten erin geslaagd om er op deze manier voor te zorgen dat de kermis dit jaar bestaat uit een carrousel, de suikerspin, de grijpkranen, eendjes vangen, de boksbal, een viskraam, een loempiakraam, hoogstwaarschijnlijk ook een oliebollenkraam, een rups, op zaterdag de kop van jut, een voetbal penalty schieten attractie en een Calypso.

“En daarmee mogen we volgens mij niet klagen”, aldus een enthousiaste van Cauwenberghe: “Het kost elk jaar weer heel wat moeite, maar gelukkig zijn onze contacten met de exploitanten en met de bewoners erg goed. Iedereen gaat ervoor om een zo mooi mogelijke kermis neer te zetten en daar mogen we met recht heel trots op zijn!”

Randactiviteiten

De attracties op het kermisterrein zijn overigens niet de enige activiteit rondom de kermis. Het hele dorp wordt aangespoord om ook deel te nemen aan de activiteiten rondom de kermis. Allereerst wordt op zaterdagmiddag de aftrap gegeven met een heuse Vrienden van de kermis fietstocht. Deze start om 16.00 uur vanaf het kermisterrein aan de Oude Peelstraat. De route zal zo’n 10 km behelzen en onderweg zijn er enkele stops.

Om 17.30 uur zal Muziekvereniging Wilona de kermis officieel en muzikaal openen, samen met de dorpsraad. Daarna volgt de inmiddels traditionele Vrienden van de Kermis Barbecue, waarvoor men zich uiteraard van tevoren wel moet opgeven. Andere jaren zat de kermistent tot aan de nok toe vol met deelnemers die zich te goed deden aan het lekkere vlees, gebakken door een aantal vrijwilligers.

In de avond om 20.00 uur is de Kop van Jut competitie. Een wedstrijd voor kinderen en eentje voor volwassenen. Hiervoor kan iedereen zich vanaf 19:30 uur aanmelden bij de organisatie op het kermisterrein.

Ook hebben de kinderen op school een kleurplaat gekregen. Deze mogen ze op zaterdag inleveren bij de diverse attracties tegen een gratis ritje. Na afloop hangen de kleurplaten ter bezichtiging bij de diverse attracties en bij In d’Ouwe Peel voor de ramen.

Op zaterdagavond kan men vervolgens op een tweetal locaties terecht: In Dorpscentrum De Gouden Helm speelt de band 3cover uit Deurne. drie gelauwerde muzikanten die top 100 muziek ten gehore brengen. In de kermistent achter Hotel Eetcafé In d’Ouwe Peel staat de band Steam, met een zeer divers repertoire en een heftige show. DJ Walliezz uit Neerkant zorgt er de rest van de avond voor lekkere muziek.

Zeepkistenrace

Op zondag organiseert de kermiscommissie, samen met Jeugdwerk Helenaveen, de Zinderende Zeepkistenrace! De in Helenaveen repeterende Venlo Caledonian Pipeband zal deze race rond de klok van 14:30 uur openen met een doedelzak-optreden dat het publiek omver zal doen blazen. Aan de zeepkistenrace kan iedereen meedoen, mits van tevoren bij de organisatie opgegeven.

Vanaf 18.00 uur start de Helenaveense biercantus bij In d’Ouwe Peel. Deze zal geleid worden door Pimmie Darkness. Rond de kok van 21:30 uur volgt nog een optreden van schlager- en après ski-zanger uit Liessel Der Kleino, terwijl DJ Danny Slots de rest van de avond voor zijn muzikale rekening zal nemen.

Kermismatinee

De maandag is traditioneel ingeruimd voor het jaarlijkse kermismatinee dat van start gaat om 11.00 uur. Van Cauwenberghe: “Stipt om 11.00 uur lopen de eersten naar binnen. Het is elk jaar weer een soort van prestige om ervoor te zorgen dat je er dan ook echt bent. Van het begin tot het einde hè…” Dit matinee in Helenaveen is het hoogtepunt van de kermis voor velen. Het is een soort reünie vertelt Van Cauwenberghe: “Mensen die al jaren niet meer in Helenaveen wonen vragen vrij hiervoor. Dat is toch helemaal geweldig! En ook mogen we elk jaar weer enthousiaste groepjes uit de omliggende dorpen begroeten: die zijn ook besmet geraakt het ons matineevirus. Deze middag, die elk jaar toch weer uitloopt naar een lange avond, is echt een topper! DJ Michèl uit verzorgt al jaren de muziek, naast de mannen van orkest Jersey. Zij weten alle drie precies hoe je zo’n dag weer tot een feestje moet maken.”

Op de eikes

Dan is er tenslotte nog de dinsdag. Deze dag is traditioneel gezien een wat rustigere dag. Maar zeker niet minder leuk, zo vertelt de eigenaresse van In d’Ouwe Peel: “Vanaf 12.00 uur is iedereen van harte welkom ‘op de eikes’. Wij bakken dan een lekkere uitsmijter voor de liefhebbers zodat ze weer een stevige bodem hebben voor de allerlaatste dag. Rond de klok van 14.00 uur komen de leerlingen van basisschool de Peelparel met hun meesters en juffen naar het kermisterrein voor een rondleiding en een kijkje achter de schermen van de attracties. Dit is altijd weer erg leuk! De exploitanten zijn heel enthousiast en beantwoorden geduldig alle vragen van de kinderen. Uiteraard krijgen ze ook nog even een gratis ritje aangeboden, zo op de laatste dag!”

Op dinsdag in de vroege avond wordt tenslotte nog een penalty wedstrijd gehouden voor de schooljeugd: alle kinderen mogen hier gratis aan meedoen en er is een mooie prijs te winnen voor degene met de meeste doelpunten! Om mee te doen aan deze wedstrijd kunnen kinderen tot 16 jaar zich dinsdags melden op het kermisterrein.

“Je ziet; we doen er echt alles aan om Helenaveen Kermis te doen slagen!” Aldus een trotse van Cauwenberghe “Maar dat kan in ons geval alleen maar door een enthousiaste kermiscommissie, heel veel vrijwilligers en sponsors, het dorp en de dorpsraad die achter ons staan, een goede verstandhouding met de exploitanten en een goede samenwerking met de horeca. En dat hebben wij dus hier in Helenaveen! Wij gaan hier denk ik nog wel even mee door onder de noemer Helenaveen KOEK: Kermist Op Eigen Kracht…”

Foto – DMG kermisfoto’s

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen