2.6 C
Deurne
maandag 5 december 2022
Home- DeurneHelmond is afvaltoerisme zat

Helmond is afvaltoerisme zat

In de hoop een einde te maken aan het afvaltoerisme, worden de controles in de milieustraat in Helmond aangescherpt. Wie niet in de stad woont, kan er niet meer terecht.

Iedere bezoeker van de milieustraat zal zich moeten legitimeren. Wie zijn afval kwijt wil, moet kunnen aantonen dat ie in Helmond woont. De milieustraat is in beginsel bedoeld voor inwoners van de stad, dit betekent dat het ook geen plek is voor bedrijfsafval. Tot op heden werd de identiteit van bezoekers in lang niet alle gevallen gecontroleerd, maar dat moet nu veranderen vindt het stadsbestuur.

Buurgemeenten
Omdat de milieustraat in Helmond stukken goedkoper is dan die in hun eigen woonplaats, gaan veel mensen uit buurgemeenten er heen. Bij een steekproef die afgelopen weekend gehouden werd, bleek tien procent van de bezoekers niet uit Helmond te komen. Naar schatting is zo’n vijftien procent van de Helmondse afvalberg afkomstig van buurgemeenten waaronder Deurne.

Bedrijven
Naast particulieren maken ook bedrijven gretig gebruik van de Helmondse milieustraat. In gewicht zijn zij verantwoordelijk voor nog eens vijftien procent van het aanbod. Met name het ‘dure afval’ wordt hier geloosd. Denk hierbij aan grof huishoudelijk vuil en bouw- en sloopafval.

Identiteitscontrole
De medewerkers van de milieustraat hebben van de gemeente Helmond te horen gekregen dat ze meer werk moeten maken van identiteitscontrole. De gemeente verwacht met deze maatregel jaarlijks zo’n twee ton te besparen.

Afvalstoffenheffing
Het is de bedoeling dat een milieustraat geld oplevert of in ieder geval kostenneutraal is. De Helmondse stort staat voor een tekort, dit wordt aangevuld met de opbrengsten uit de afvalstoffenheffing die inwoners betalen. Bedrijven en mensen uit een andere gemeente dragen niet bij aan deze heffing en zijn daarom niet langer welkom.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen