13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- VlierdenHerfst doet zijn intrede; paddenstoelen steken de kop op in Vlierden

Herfst doet zijn intrede; paddenstoelen steken de kop op in Vlierden

De dagen worden weer korter en ondanks de nog hoge temperaturen begint het toch echt herfst te worden in de regio Deurne. Een kleine wandeling door het buitengebied van Vlierden levert bijvoorbeeld al verschillende herfstige plaatjes op waarin paddenstoelen de hoofdrol spelen. Aan de Rijntjesdijk steken allerlei soorten fungi de kop op.

Van de vliegenzwam tot het elfenbankje; tientallen verschillende paddenstoelsoorten zijn in de bossen tussen Vlierden en Brouwhuis op nog geen twintig meter van elkaar af te vinden. Bij sommige van de taferelen waan je je bijna in een kabouterdorp. Alleen in Nederland zijn er al een dikke vijfduizend soorten.

Tekst gaat verder onder de foto-gallery

Stikstof
Toch gaat het volgens Staatsbosbeheer ook in onze regio niet goed met een groot aantal soorten paddenstoelen die sterk achteruit zijn gegaan. Stikstof, verzuring en afnemende bosvitaliteit zijn de oorzaken. Vooral voor paddenstoelen die samenwerken met bomen, is stikstof een probleem. Daarom probeert Staatsbosbeheer zoveel mogelijk te zorgen voor gevarieerde bossen met ook loofboomsoorten, verschillen in donkere en lichte plekken, vochtige plekken en droge plekken, en genoeg dood hout dat blijft liggen.

Ondergronds schimmelrijk
Paddenstoelen vormen ‘slechts’ het zichtbare bovengrondse deel van een veel groter ondergronds schimmelrijk. Zonder paddenstoelen sterven complete ecosystemen als bossen en heidelandschappen af. Dat komt omdat een deel van de paddenstoelen samenleeft (in symbiose) met bomen en planten. Zo zijn de ondergrondse schimmeldraden van de vliegenzwam vergroeid met de wortels van boomsoorten zoals de berk. Hiermee kan deze boomsoort bijvoorbeeld beter voedingsstoffen opnemen uit de bodem. In ruil hiervoor ‘ontvangt’ de paddenstoel weer suikers via de boomwortel. De vervlechting tussen schimmels en wortels wordt ook wel ‘the wood wide web’ wordt genoemd; een soort organisch internet.

Paddenstoel-app
Kom je zelf in de natuur een paddenstoel tegen en weet je niet om wat voor soort het gaat? Dan kun je met de app ObsIdentify heel wat soorten achterhalen. Je hoeft alleen een foto met de app te maken van de paddenstoel en dan verschijnt de naam.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen