12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneHergebruik basaltkeien voor terras in waaiervorm bij Dinghuis

Hergebruik basaltkeien voor terras in waaiervorm bij Dinghuis

Portugese stratenmakers zijn al enkele dagen bezig met de aanleg van het vernieuwde terras bij het Dinghuis aan het Haageind. Het Dinghuis zal in september zijn deuren openen als restaurant en het terras dat er lag, was aan vervanging toe. Daarom besloot eigenaar Bert van de Eijnden vakmensen uit Portugal te laten overkomen om de basaltkeien die er lagen opnieuw te leggen in waaiervorm zodat het terras weer veilig voor iedereen toegankelijk is.

Het leggen van de basaltkeien is een precisiewerk aangezien niet alle stenen hetzelfde zijn maar het wel belangrijk is dat alle stenen goed bij elkaar aansluiten. In Portugal zie je veel terrassen in waaiervorm en de Portugezen hebben veel ervaring met het leggen van deze vormen. Zij hebben, ondanks de hitte,  in elke dagen al een groot deel van het terras, dat 240 vierkante meter groot is, gereed.

Kunstenaars in Dinghuis
Het Dinghuis is een in oorsprong zestiende-eeuws gebouw, gelegen achter het Groot Kasteel. Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand na een periode van verkrotting zeer ingrijpend gerestaureerd, waardoor het aanzicht van de gevel volledig veranderde. Het pand werd in 1965 in gebruik genomen als gemeentemuseum onder de naam Museum Het Dinghuis. Daarin werd de kunst, verzameld door Hendrik Wiegersma tentoongesteld. Zijn zoon Pieter Wiegersma, was oprichter en directeur. In 1976 verhuisde dit museum naar de voormalige woning van Hendrik Wiegersma, De Wieger en ging er verder onder de naam Museum De Wieger. In het Dinghuis vestigde zich toen een handelaar die oude wapens restaureerde. In de negentiger jaren van de twintigste eeuw werd het pand in gebruik genomen als Vrije Academie voor lokale amateurkunstenaars.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen