20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneHet nieuwe ‘Tuinpad van mijn vader Park’ is er voor iedereen

Het nieuwe ‘Tuinpad van mijn vader Park’ is er voor iedereen

Zeven jaar geleden kwam Deurnenaar Henry van den Berkmortel op het idee voor een park in het centrum met als achterliggende gedachte: mensen bij elkaar brengen. Nog voordat het Tuinpad Park gisteren officieel geopend werd, leek die missie al geslaagd.

Keuvelende mensen op bankjes, honden met baasjes op de losloopplaats, jeu-de-boulende ouderen en spelende kinderen op klimtoestellen. Wie vrijdagmiddag voorbij de vlaggen en statafels kijkt, ziet een bont gezelschap gebruikmaken van de nieuwe groenvoorziening aan de Hogeweg.

Han woont in de aangrenzende Koolhof en laat zijn hond Elvis uit op de losloopplaats. “Ik ben hier al voor de derde keer. Het is fijn om nu een uitlaatplek zo dichtbij te hebben. Er zijn weinig andere mogelijkheden in het dorp om je hond los te laten.”

‘Eindelijk iets groens’
Ook Tonnie, die in de Europastraat woont, is in haar nopjes met het kersverse park. “Eindelijk iets groens in het centrum. Nu kan ik hier met mijn kleinkind gaan wandelen. Voorheen liep ik naar het kasteelpark, maar dit is dichterbij en hier zijn meer speelmogelijkheden.”

De speeltuin die bij het Tuinpad hoort, beslaat inderdaad een redelijke oppervlakte. Er staan houten toestellen die met elkaar verbonden zijn waardoor kinderen van het ene naar het andere kunnen klauteren. Ook staat er een grote nestschommel.

Initiatiefnemer en kartrekker Henry is blij te zien dat jong en oud al plezier beleven aan het park. Tijdens zijn speech toont hij een blaadje met hierop de allereerste schets van zijn geesteskind. “Dit is van zeven jaar geleden. Er aasden toen meer mensen op de braakliggende grond, waarschijnlijk om het te bebouwen. Maar ik zag juist een groene plek voor me.”

Lied Het Dorp
De Deurnenaar startte een burgerinitiatief en richtte de Stichting Tuinpad op. De rest is geschiedenis, net trouwens als de naam van het park. Die is afgeleid van het lied ‘Het Dorp’, destijds gezongen door Wim Sonneveld en geschreven door Friso Wiegersma.

Vanmiddag tijdens de officiële opening ontbreekt het nummer natuurlijk niet. Twee muzikanten brengen het ten gehore op het enorme podium van twaalf bij negen meter. Dit podium is ook een vast onderdeel van het park. De bedoeling is dat er straks singer-songwriters en bandjes gaan optreden.

Waardering veteranen
Behalve de genoemde faciliteiten is er nog een element, het Witte Anjer Perk. Dit perkje is aangelegd ter ere van alle veteranen in de gemeente. De witte anjer staat symbool voor de waardering van hen.

Henk Frerichs, voorzitter van Stichting Veteranen Deurne, is verheugd met de aanwinst. “We vroegen al drie jaar bij de gemeente om zo’n perk. Nu is het er en ook nog op zo’n mooie, prominente plek!”

Dit weekend vinden er allerlei activiteiten plaats in het nieuwe park. Lees hier meer over op dmgdeurne.nl. Ook Museum De Wieger, waar het echte Tuinpad van mijn vader ligt, sluit hierbij aan. Op zondagmiddag is de tuin toegankelijk en kunnen bezoekers van daaruit naar het park lopen of andersom.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen